09
Januar

Sutra protesti bh. građana u gradovima širom svijeta

Published in Svijet
Potaknuti aktuelnom situacijom u Bosni i Hercegovni, bh. građani širom svijeta organizuju masovne proteste. 

Dok su oni najmasovniji zakazani za sutra (ponedjeljak) u Briselu, neki od njih su već održani. Bh. građani u St. Louisu okupili su se jučer, danas su skupovi u Ženevi i Parizu, a sa istim porukama građani će nastupiti u najmanje 35 gradova.



“Trenutno imamo 14 zemalja na listi, gdje će protesti biti u najmanje u jednom gradu. Kada se sve sabere – protesti će se održati u najmanje 35 gradova. Neki su počeli već jučer. Volio bih naglasiti da će protesti trajati dva dana zbog koronavirusa i raznih razloga. Imali smo proteste jučer u St. Luisu, to su bili prvi u Americi. Zatim, po mojim informacijama, danas nas prate Ženeva i Pariz. Imamo i Sydney, koji će biti mali zbog korone”, objašnjava za N1 Satko Mujagić, jedan od organizatora.



Mujagić naglašava da se sutra sa protestima ponovo nastavlja u Evropi i sutra će biti glavni dan.



“Idemo sa Briselom, Londonom, potom Beč, Oslo, Stockholm, Rim, Kopenhagen. U svim ovim gradovima početak je u 12, počinje se sa himnom, a izuzetak je London, gdje protesti počinju u 11, i Oslo, gdje počinju u 18 sati. To znači da ćemo u svakom dijelu dana mi biti negdje”, govori nam Mujagić.



Dodaje da se protesti završavaju sutra naveče na američkom kontinentu – konkretno u Ottawi, potom slijedi Toronto, Portland, Boston, New York.



“U svim ovim gradovima će sutra biti čitano pismo koje smo ispred organizatora, “Platforme za BiH” – nevladine organizacije iz Nizozemske, pisali je za najveće svjetske lidere. Bit će čitano na engleskom jeziku, gdje je potrebno na francuskom, i na našem”, naveo nam je Mujagić.



Mujagić je naglasio da je riječ o pismu koje sadrži jasne poruke o situaciji u BiH za najveće lidere svijeta, a koje je podržao veliki broj organizacija i pojedinaca iz svijeta, između ostalih i sedam članova Evropskog Parlamenta.



Protesti u Briselu će biti održani na Trgu Schuman – unutar kruga zgrada institucija Evropske unija, a organizuje ih grupa građana okupljena u Organizacioni odbor protesta, u saradnji sa udruženjem bh. građana u Nizozemskoj “Platform BiH”. Na centralnim protestima u Briselu bit će pročitano pismo koje će biti uručeno najvažnijim evropskim dužnosnicima. Pismo će također biti poslano američkom predsjedniku i nekolicini drugih svjetskih čelnika, uključujući premijere Velike Britanije, Francuske i Njemačke.



„Želimo da naglasimo da je ovaj skup odraz zabrinutosti, kao i patriotizma i nema za cilj da promovira bilo koju političku opciju niti je uperen protiv bilo kojeg naroda u Bosni i Hercegovini. Događaji kojima svjedočimo posljednjih mjeseci ozbiljno ugrožavaju mir i zbog toga nam je dužnost da se oglasimo i jasno kažemo da nećemo ponovo podjele i rat.”, ističe Hamdija Draganović iz Platforme BiH.



Nakon skupa, ispred organizatora i svih učesnika bit će upućeno i pismo podrške Tužilaštvu BiH sa zahtjevom da se krivično procesuiraju sve stranke i pojedinci koji krše zakone i vladavinu prava u Bosni i Hercegovini.



“Ovo što danas čini vladajuća koalicija entiteta Republika Srpska nema nikakve veze s etničkim podjelama, nego je napad na državu i pokušaj preuzimanja državnih ingerencija silom. Zakoni i ustav Bosne i Hercegovine se moraju poštovati, kakvi god da su. I te nadležnosti niko nije oteo, kako se tvrdi, one su prenesene u skladu s dejtonskim ustavom i zakonskim putem, i ukoliko se želi nešto promijeniti jedina adresa za to je državni parlament.”, navodi Satko Mujagić, jedan od organizatora protesta u Briselu.



Organizatori pozivaju sve koji su u mogućnosti da se pridruže protestima u Briselu ili u nekom drugom gradu 10. januara.



Podsjećamo, protesti će biti održani i u Sarajevu i Tuzli.

Istočna Bosna