Print this page
05
Januar

Oglasio se Blinken - Evo ko je još na crnoj listi SAD

Published in Svijet
Američki državni sekretar SAD Entoni Blinken objavio je saopštenje u kome se kaže da su SAD uvela sankcije bivšem predsjedniku VSTS-a Milanu Tegeltiji, njegovoj supruzi Tijani i predsjedniku PDA Mirsadu Kukiću. 
 
"Ministarstvo spoljnih poslova SAD (State Department) objavljuje da su na listu stavljeni bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta(VSTV) Bosne i Hercegovine, Milan Tegeltija, i predsjednik Pokreta demokratske akcije (PDA) iposlanik u Parlamentarnoj skupštini, Mirsad Kukić", kaže se u saopštenju. 
 
Sankcije su izrečene zbog njihove uključenosti u značajne korupcijske aktivnosti. 
 
"Ovim stavljanjem na listu Tegeltiji i Kukiću onemogućava se ulazak u SAD. Svojim djelovanjem podrivali su vladavinu zakona i povjerenje javnosti u demokratske institucije vlasti i javne procese, te mir i prosperitet za građane Bosne i Hercegovine", nevodi se u saopštenj i dodaje: 
 
"Kukić i Tegeltija stavljeni su na listu prema Poglavlju 7031(c) Zakona o aproprijacijama za programe Ministarstva spoljnih poslova SAD, inostrane operacije i srodne programe iz 2021." 
 
Koristeći službeni položaj predsjednika VSTS, Tegeltija je, kako se kaže, učestvovao u korupcijskim radnjama koje su uključivale korištenje političkog uticaja i službenog položaja za ostvarivanje lične koristi. 
 
"Konkretno, postoje vjerodostojne informacije da je Tegeltija iskoristio svoj položaj da bi ostvario korist u zamjenu za miješanje u sudski proces i manipulisanje imenovanjima na pravosudne funkcije, te zapošljavanjem na druge javne pozicije", saopšteno je. 
 
"Koristeći službeni položaj direktora javnog preduzeća Rudnik Banovići, te poslanika u Parlamentarnoj skupštini, Kukić je učestvovao u korupcijskim radnjama koristeći svoj politički uticaj i službeni položaj za ostvarivanje lične koristi", ističe se u saopštenju. 
 
Postoje, kako kažu, vjerodostojne informacije da je Kukić zloupotrijebio javna sredstva za ličnu korist i miješao se u odluke o zapošljavanju i imenovanjima da bi ostvario političku korist.   
 
"Pored Tegeltije i Kukića, Ministarstvospoljnih poslova SAD (State Department) na listu je uvrstilo Tegeltijinu suprugu, Tijanu Tegeltiju, u skladu sa Poglavljem 7031(c). Ovom odlukom se i njoj onemogućava ulazak u Sjedinjene Države", naglašeno je u saopštenju za javnost.
Last modified on srijeda, 05 Januar 2022 23:07