Njemački diplomata to je kazao za ugledni britanski Guardian i naglasio kako su regionalni čelnici uvjerili člana Predsjedništva BiH i čelnika SNSD-a Milorada Dodika da obustavi svoje planove za povlačenje srpskih snaga iz Oružanih snaga i ponovno uspostavljanje snaga bosanskih Srba.

 

- Vidimo da je nakon mnogo razgovora, uključujući i one u susjedstvu, dobio poruku da niko neće prihvatiti put koji vodi povećanom potencijalu političkog i - nadamo se da ne - vojnog sukoba. Ja zapravo ne vidim opasnost od rata - dodao je Schmidt, rekavši da je u zemlji manje teškog naoružanja u odnosu na 1992. godinu, kada je izbio rat u BiH.


Schmidt je utvrdio da Dodikova separatistička retorika i njegova obećanja o prijenosu nadležnosti sa državnog na entitetski nivo vode zemlju prema teškoj krizi.

 

- Ova taktika došla je do tačke u kojoj Dodik sada ne može nazad, a da ne izgubi obraz. Imam utisak da smo vrlo blizu ove tačke i za to je potreban vrlo jasan odgovor međunarodne zajednice. Rekao bih da bi izazov takvog raspada Bosne i Hercegovine bio taj što se to ne bi moglo ograničiti samo na BiH - rekao je Schmidt.