U svjetlu skorašnjeg dolaska Palmera u Bosnu i Hercegovinu povodom nove runde pregovora o Izbornom zakonu BiH, informacija o sastanku s američkim predsjednikom potvrda je zainteresovanosti SAD za situaciju u BiH.

 

IrishCentral prenosi informaciju u kontekstu da je Biden porijeklom Irac i da je trenutno zbog situacije u BiH zanemario političku krizu u koju su uključene Irska i Velika Britanija.

 

- Predsjednik Biden ima irsku dušu i već je jasno

 

izrazio zabrinutost zbog toga kako Britanci postupaju s principima Protokola. Međutim, on je zauzet čovjek kao i njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, stari Irac, ali odsutan iz ove bitke. Njih dvojica su se prošle sedmice sastali sa specijalnim izaslanikom za BiH zbog toga što bi u ovom zapostavljenom dijelu svijeta moglo ponovo biti problema - navodi IrishCentral.

 

Dodaju da je zbog toga Bosni i Hercegovini potreban direktan nadzor SAD-a, ali smatraju da bi Biden trebao imati isti osjećaj hitnosti u vezi Sjeverne Irske.

 

Kriza u ovom dijelu Evrope je izazvana sporazumom o Brexitu kojim je Sjeverna Irska, za razliku od ostatka Britanije, ostala pod carinskim pravilima jedinstvenog tržišta Evropske unije kako bi se izbjeglo stvaranje vidljive granice s Republikom Irskom.

 

Britanija sada želi poništiti Protokol, za što autori tvrde bi moglo ugroziti mir i interese Iraca, Republike Irske i američkih Iraca.