07
Novembar

Beogradski mediji: Viškovićeve izjave neodmjerene i štetne za Srpsku

Published in Svijet

Vodeći beogradski tabloid "Informer" piše kako su analitičari upozorili da je poruka premijera Republike Srpske “neodmjerena i da bi mogla da proizvede ozbiljne posljedice po Banjaluku”.  

 

Beogradski mediji: Viškovićeve izjave neodmjerene i štetne za Srpsku

 

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas kako očekuje da zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar, koji je došao u posjetu Sarajevu, pojede ćevape i vrati se u Ameriku. 

 

- Očekujem da se fino osjeća u BiH, da posjeti Sarajevo, da pojede ćevape i vrati se u Ameriku živ i zdrav - rekao je Višković novinarima. 

 

Vodeći beogradski tabloid "Informer" blizak predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, piše kako su analitičari upozorili da je poruka premijera Republike Srpske “neodmjerena i da bi mogla da proizvede ozbiljne posljedice po Banjaluku”.  

 

Analitičari ističu da se Republika Srpska igra vatrom, kao i da Vašington ovo neće primiti kao šalu, navodi "Informer".

 

"Informer" zatim podsjeća da je Dodik ranije naglasio da bi zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijel Eskobar morao da zna da u BiH ne prolazi sila međunarodnog faktora i da se budućnost može graditi samo na osnovu Ustava BiH na koji su pristali svi narodi 1995. godine i samo ako se njeni narodi i entiteti budu borili za nju, a ne Amerikanci, Rusi, Evropljani ili visoki predstavnici. 

 

"Ako Eskobar misli da je kriza u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina izazvana da bi, kako on kaže, Dodik sačuvao moć i bogatstvo, želi mu odmah poručiti da je džaba dolazio te da ukoliko ne promijeni optiku i sagleda činjenice koje su očigledne, onda će i sam doprinijeti atrofiji zemlje koju su i Amerikanci preko visokih predstavnika i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine modelirali svih prethodnih godina po željama 'muslimana', rekao je ranije Dodik, podsjeća "Informer".

 

"Informer" takođe piše kako je prethodni razgovor Dodika i Eskobara prije nešto više od mjesec dana bio je veoma neugodan. Dodik je sam ispričao da je Escobaru rekao da mu se "je*e za američke sankcije". 

 

(Agencije)

Istočna Bosna