Print this page
04
Novembar

State Department: Podrška Schmidtu da koristi Bonske ovlasti sve dok BiH ne bude mirna

Published in Svijet
Glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price rekao je da Sjedinjene Države pozdravljaju akciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda da jednoglasno obnovi mandat za operaciju EUFOR-a Althea u Bosni i Hercegovini. 
 
Kako je rekao Price, ukorijenjena u Dejtonskom mirovnom sporazumu, operacija EUFOR-a ALTHEA i dalje je ključna za održavanje stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. 
 
"Ured visokog predstavnika je civilna misija koja odgovara EUFOR-u Althea. Također igra ključnu ulogu u osiguravanju stabilnosti u BiH, podržavanju vladavine prava i pomaganju u reformi demokratskih institucija kako bi se unaprijedio napredak Bosne i Hercegovine na njenom odabranom euroatlantskom putu", kaže Price. 
 
Dodao je da SAD u potpunosti podržavaju visokog predstavnika Christiana Schmidta i njegovu sposobnost da koristi sva potrebna ovlaštenja, uključujući Bonske ovlasti, sve dok se ne završi Agenda 5+2 i dok BiH ne bude mirna, suverena država, s teritorijalnim integritetom i nepovratno na putu ka evropskim integracijama. 
 
"Visoki predstavnik i njegov Ured zaslužuju punu podršku međunarodne zajednice u ovom zadatku. Žao nam je što Vijeće sigurnosti nije moglo čuti visokog predstavnika Schmidta tokom rasprave o njegovom izvještaju na sjednici na kojoj je usvojena Rezolucija 2604", poručuju iz State Departmenta. 
 
Istakli su da Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju vladu BiH jer nastoji konsolidirati multietničku demokratiju i ojačati demokratske institucije, suzbiti korupciju i pružiti ekonomske prilike za sve ljude.
Last modified on četvrtak, 04 Novembar 2021 19:32