Print this page
23
Oktobar

Nova pravila za ulazak u Njemačku: Deset dana izolacije za nevakcinisane

Published in Svijet

Sve osobe koje nisu vakcinisane ili nisu preboljele koronavirus, a dolaze u Njemačku iz visokorizičnih zemalja među kojima je i Bosna i Hercegovina od sutra će morati u desetodnevnu izolaciju nakon ulaska u zemlju.

 

Ova informacija potvrđena je jučer iz Instituta Robert Koch, a na listu visokorizičnih zemalja dodana je i Republika Hrvatska.

 

Samoizolacija može biti prekinuta nakon pet dana ako se priloži negativan PCR test.

 

Za sve povratnike u Njemačku obavezna je prijava prije dolaska u zemlju, a vakcinisani i osobe koje su preležale koronavirus mogu prilikom prijave priložiti i potvrdu o vakcinaciji ili prebolovanoj bolesti čime su oslobođeni samoizolacije nakon povratka.

 

Od 12. septembra prije ulaska u Njemačku mora se ispuniti digitalna prijava - Einreiseanmeldung.

 

Ulazak iz zemalja koje nisu u EU, Schengenu i drugim kojima Njemačka omogućava neometan ulazak je moguć je samo za potpuno vakcinisane osobe u bilo koju svrhu (uključujući posjete ili turizam).

 

Što se tiče BiH, uslov je da je osoba vakcinisana i da je prošlo najmanje 14 dana od druge doze. Za nevakcinisane osobe ulazak je još uvijek moguć samo u posebnim slučajevima, a preduslov je da postoji tzv. apsolutna potreba.

 

Svima koji putuju se savjetuje da se prije polaska informišu o aktuelnim pravilima/uslovima u Ambasadi Njemačke ili MVP BiH.