16
Mart

DODIK: U TURSKOJ IMAMO VELIKE PRIJATELJE, ŽELIM ERDOGANU DA JOŠ DUGO VODI SVOJU DRŽAVU

Published in Svijet

Turska će podržati projekat izgradnje autoputa Beograd - Sarajevo, rekao je danas u Ankari predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, nakon sastanak članova kolektivnog šefa države sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

 

Dodik je istakao da će autoput Beograd – Sarajevo svima donijeti napredak, te naglasio da vjeruje da će taj projekat biti realiziran. 

  • Pandemija jeste usporila kontakte, ali oni su i dalje tu. Velika su očekivanja naše strane vezano za podršku izgradnji autoputa Beograd-Sarajevo – rekao je Dodik.

Istakao je da je ključna podrška predsjednika Erdogana kako bi se ovaj projekat realizovao.

  • Uvjeren sam da je podrška predsjednika Erdogana ovom projektu odlučujuća za njegovu realizaciju. Potpisivanje sporazuma o investicijama i o priznavanju vozačkih dozvola je važno i sve ide prema još boljim odnosima BiH i Turske. Hvala predsjedniku Erdoganu i za 30.000 doza vakcina koje će Turska donirati BiH – naveo je Dodik.

Naglasio je da je Erdogan na pravi način doprinio stabilizaciji prilika ne samo u BiH, već na cijelom zapadnom Balkanu.

  • Ima mjesta za sve, da niko nikome ne smeta, a da svako svakome želi da pomogne. Hvala mu i na podršci prema srpskom narodu, kao i prema svima ostalima – izjavio je Dodik.

Dodik je rekao da je BiH složena zemlja.

  • Ima naravno i nekih problema. BiH se nalazi se u protektoratu međunarodne zajednice, i treba da ohrabrimo Erdogana da zajedno i sami rješavamo svoje probleme, jer ako stranac ih rješava, onda svi zajedno imamo problem – istakao je Dodik, te na kraju poručio:
  • Želim da se zahvalim predsjedniku Erdoganu i da mu poželim dobro zdravlje i da još dugo vodi svoj narod i svoju državu, jer je to sigurna garancija da će na ovaj način Turska zadržati stabilnost. Mi smo, i ja lično, i svi članovi Predsjedništva BiH bili na strani predsjednika Erdogana, demokratije i Turske i onda kada je teroristička organizacija pokušala da promijeni odnos snaga ovdje. Bili smo i onda kada je predsjednik Erdogan poslao pomoć kada su poplave zahvatile Bosnu i Hercegovinu. Ovdje sam uvjeren da imamo velike prijatelje i ono što ću reći, najčešće idemo po sastancima pogotovo po zapadnoj Evropi i samo postavljaju zahtjeve i uslovaljavaju nečim. Ovdje smo došli i idemo sa riječima podrške, a ako je zahtjev to je samo da sarađujemo. Ja ću učiniti sve da sarađujemo na svim projektima o kojima smo danas razgovarali.

Istočna Bosna