11
Mart

NIJEMAC MARVIN BERLIN ZBOG BOSANKE AJLE ZUKIĆ PRIHVATIO ISLAM

Published in Svijet

 

Ajla potiče iz muslimanske porodice čiji otac Ševket Zukić je vjernik i po profesiji imam, ali se tim zanimanjem prestao već godinama baviti. Ali, Ševket je i dalje ostao jedan od najvrijednijih i najodanijih članova IZBNJ (Islamska zajednica Bošnjaka Njemačke).

 
Ekspanzija.com

Marvin je od samog početka njegove veze sa Ajlom znao iz kakve porodice dolazi mlada i lijepa Ajla, pa je bio spreman da i sam upotpunosti postane član te familije.

 
 

Naime, u kući porodice Zukić u krugu većeg broja prijatelja i članova porodice upriličeno je šerijatsko vjenčanje Ajle i Marvina, a Marvin je prije tog samog čina dobrovoljno pristao da pređe na Islam.

 
 

 

Taj Marvinov prelazak na islam predvodio je podpredsjednik IZBNJ Zenahir efendija Mraković, Halil efendija Makić te glavni imam za pokrajinu Hessen Fahrudin efendija Džinić.

  

Osim Ajlinih roditelja Ševketa i Halide, brata i sestre, uz Marvina su bili njegovi roditelji mama Marion, otac Peter i brat Leon.

 

 

Efendija Zenahir Mraković na njemačkom jeziku Marvina je kratko upoznao sa samom ceremonijom, a onda pojasnio šta je Islam, šta se podrazumjeva pod samom islamskom vjerom. Mladi Marvin, kako smo kasnije saznali, već i sam je podobro bio o svemu informisan.

 

 

Posebno je bilo zanimljivo obraćanje imama Fahrudina efendije Džinića koji je onako iz srca i duše rekao, kako je posebno sretan na činjenicu kako su Marvinovi roditelji sve to prihvatili i kako su oni, kao i njegov brat bili Marvinova puna podrška kada se odlučio na taj korak.

 

Kada je završila ceremonija Marvinovog prelaska na Islam uslijedila je ceremonija šerijatskog vjenčanja Ajle i Marvina koju je predvodio imam džemata Mainz, Halil efendija Makić.

 

 

Tokom same ceremonije vidjele su se suze na licima Ajlinih i Marvinovih roditelja, a bile su to suze radosnice zbog sreće dvoje mladih ljudi, zbog toga što je ljubav pobjedila i zbog toga što su ovo dvoje mladih ljudi pronašli pravi put da ostanu zajedno i da grade zajedničku budućnost.

 

 

Nakon toga uslijedila su čestitanja mladencima, a kako nam je Marvin Berlin rekao, u njegovom daljnjem životu se neće ništa bitno promjeniti, a i sam je shvatio kroz njegovu ljubav sa Ajlom da je Islam vjera ljubavi i međusobnog poštovanja.

 

HAYAT.BA

Istočna Bosna