26
Februar

BH. DIJASPORA U SAD UPUTILA PISMO DRŽAVNOM SEKRETARU: SCHMIDT NIJE DOBRO RJEŠENJE ZA ŠEFA OHR-A

Published in Svijet

Bosansko-američka udruženja uputila su američkom državnom sekretaru Antonyju Blinkenu pismo u kojem su izrazila nezadovoljstvo odlukom njemačkih vlasti da za novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini predlože Christiana Schmidta (CSU).

 

U pismu Blinkenu, koje su potpisali Savjetodavno vijeće za BiH u Washingtonu (ACBH), Bošnjačko-američko udruženje iz Iowe, Bosansko-američki institut za genocid i Udruženje Bošnjaka u Georgiji, između ostalog, navodi se da Ured visokog predstavnika (OHR) ostaje ključni institucionalni stub u demokratizaciji BiH.

 
  • Danas vam pišemo kako bismo izrazili našu ozbiljnu zabrinutost u vezi s njemačkom nominacijom Christiana Schmidta za funkciju visokog predstavnika BiH. Kao predstavnici bosansko-američke dijaspore širom SAD, ne vjerujemo da je Schmidt pokazao viziju, kapacitet ili spremnost da promoviše kredibilnu politiku koja će biti orijentisana na reforme”, kaže se u pismu.

Nastojeći zadovoljiti segregacijske i secesionističke snage u BiH, i njihove pokrovitelje u Zagrebu, Beogradu i Moskvi, bosansko-američka udruženja naglašavaju da će Schmidt samo udaljiti zemlju od zajednice zapadnih demokratija gdje joj je i mjesto.

“Naročito nas uznemiravaju navodi da su Schmidt i njegovi pretpostavljeni u Berlinu prvi put pokušali pridobiti podršku Kremlja za svoju nominaciju, čak i prije nego što su na taj izbor pristale države NATO Kvinte”, navode iz ovih udruženja.

Ističu kako Rusija predstavlja direktnu prijetnju suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, te kategorički odbacuju svaki pokušaj smirivanja Vladimira Putina na račun legitimnih demokratskih i euroatlantskih težnji većine bh. stanovništva.

  • Podržavajući Schmidta, SAD bi dopustile Putinu da dalje zadire u regiju. Alarmantno je i da je Schmidtova politička stranka, Kršćansko-socijalna unija (CSU), vrlo glasna podrška hrvatskom HDZ-u, krajnje desničarskoj stranci s velikom antisemitskom bazom u Hrvatskoj i BiH. Zapravo je Schmidt od HDZ-a primio Orden Ante Starčevića, nagradu koja je dodijeljena i osobama optuženim i osuđenim za ratne zločine”, potcrtava se u pismu.

Dalje se navodi da SAD ostaju najvažniji prijatelj i saveznik BiH.

  • Na tome smo im u potpunosti zahvalni. Bosansko-američka dijaspora posebno cijeni liderstvo predsjednika Bidena u pomaganju okončanja genocida i etničkog čišćenja nesrpskog stanovništva u BiH”, poručuju iz ovih udruženja.

Iako je postignut značajan napredak od kraja rata, naglašavaju da OHR ostaje ključni institucionalni stub u demokratizaciji BiH, te da ta važna uloga mora pripasti osobi koja razumije moć i odgovornost Ureda i neko ko je spreman iskoristiti ga za uspostavljanje pravednog, pravičnog i odgovornog ustavnog uređenja za sve građane BiH.

  • Vjerujemo da Christian Schmidt nije ta osoba. Nužno je da svaki budući visoki predstavnik uđe u Ured s jasnom pro-reformskom i pro-euroatlantskom agendom, u skladu s odlukama vlastitog parlamenta u BiH, i jasnom formulom za postizanje ovih ciljeva”, dodaje se u pismu.

Iznad svega, iz bosansko-američkih udruženja navode da očekuju da jasno vide kako će se OHR nositi s onima koji podrivaju vladavinu zakona i nastavljaju ugrožavati suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

  • Bilo koji visoki predstavnik koji ne želi snažno braniti ključni cilj Daytonskog mirovnog sporazuma – očuvanje državnosti BiH – uključujući i bonske ovlasti, nije podoban za tu poziciju. I mi želimo vidjeti BiH bez OHR-a, ali tek nakon što se Agenda 5+2 u potpunosti i održivo provede, a BiH postane punopravni član euroatlantske zajednice”, zaključuje se u pismu upućenom 22. februara američkom državnom sekretaru Antonyju Blinkenu.

Istočna Bosna