Legendarni kantautor Đorđe Balašević preminuo je u petak u 67. godini.

 

Balašević je prije tri dana primljen na Infektivnu kliniku u Beogradu, gdje se liječio od upale pluća. 

 

Legendarni kantautor je prije tri dana primljen u Infektivnu kliniku Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu. Kako pišu mediji u Srbiji imao je COVID 19 i bio je u lošem stanju.

 

Doktori su preuzeli sve neophodne mjere liječenja, ali do poboljšanja nije dolazilo. Danas popodne mu se stanje dodatno pogoršalo uslijed ranijih hroničnih zdravstvenih problema. Podsjetimo, Balašević je imao infarkt sredinom novembra 2109. godine. 

 

Balašević je rođen 11. maja 1953. godine u Novom Sadu. Bio je član grupa Žetva i Rani mraz, a 1982. je započeo solo karijeru tokom koje je postao jedan od najvoljenijih pjesnika i kantautora u zemljama bivše Jugoslavije. Glumio je u nekoliko tv serija, za koje je pisao i muziku.

 

Sa suprugom Oliverom bio je u braku više od 40 godina. Upoznali su se krajem sedamdesetih godina prošlog vijeka, kada joj je i napisao pjesmu "Provincijalka", a zatim cijeli niz drugih pjesama. Imali su troje djece, Aleksu, Jovanu i Jelenu.

 

Pamtit ćemo ga po pjesmama "Ringišpil", "Svirajte mi jesen stiže dunjo moja", "Devojka sa Čardaš nogama", "Ne volim januar"... Singl "Računajte na nas", iz razdoblja dok je bio član Ranog mraza, postigao je veliku popularnost u socijalističkoj Jugoslaviji.