17
Februar

BIDEN PONOVO NAGLASIO: SRBIJA TREBA PRIZNATI KOSOVO

Published in Svijet

Predsjednik SAD-a Joe Biden u čestitki v.d predsjednici Kosova Vjosi Osmani čestitao je 13 godišnjicu proglašenja nezavisnosti i naglasio kako sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije treba da sadrži međusobno priznanje.

 

  • Mi jedva čekamo da radimo sa budućom vladom da bismo vodili Kosovo naprijed na njenom evropskom putu. Ima mnogo poslova koje treba uraditi, uključujući sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom koji u centru ima međusobno priznanje, čime će ojačati vladavina zakona, suočavanje sa globalnom pandemijom koronavirusa i poticaj ekonomskog rasta koji omogućava prosperitetnu budućnost za sve građane Kosova – kaže se u čestitki.

Također se ističe da veze između naroda SAD i Kosova ostaju čvrste, zasnovane na zajedničkom opredjeljenju za razvoj Kosova i održivost kao suverene, nezavisne, multietničke i demokratske zemlje.

 
  • SAD ostaju posvećeni partner i prijatelj Kosova u tim naporima. Za mene lično Kosovo nastavlja da zauzima posebno mjesto za porodicu Biden, u znak poštovanja za vrijeme kada je moj sin pokojni Bo Biden radio na obezbeđivanju mira, pravde i pravne države za sve građane Kosova – kaže se u čestitki američkog predsjednika.
Last modified on srijeda, 17 Februar 2021 09:20

Istočna Bosna