06
Februar

METEOROLOŠKA UZBUNA: NAJAVLJEN JAK SNIJEG I MEĆAVA, VLADA ZAMOLILA GRAĐANE NIZOZEMSKE DA OSTANU KUĆI

Published in Svijet

Nizozemska bi trebala ući u još veće zatvaranje i to zbog prognoze za nedjelju koja najavljuje jak snijeg i vjetar, što je prva takva meteorološka uzbuna u posljednjih devet godina.

 

Vlada je u subotu zamolila građane da ostanu doma jer su meteorolozi izdali “crveno upozorenje” za cijelu zemlju zbog vjetra koji će puhati do 90 kilometara na sat i do 20 centimetara snijega koji bi mogli dovesti do opasnih snježnih nanosa na cestama i ograničene vidljivosti.

 

Svi centri za testiranje na koronavirus bit će zatvoreni, priopćile su zdravstvene vlasti. Željeznički saobraćaj će biti minimaliziran, a glavni supermarketi otkazali su dostavu zaključivši da bi bilo preopasno slati vozače.

Svi profesionalni nogometni turniri zakazani za nedjelju također su odgođeni i amsterdamsko gradsko vijeće odlučilo je zatvoriti sve kanale u želji da omogući klizanje kasnije tokom sedmica.

Zračna luka Amsterdam Schiphol upozorila je na mogućnosti kašnjenja letova.

Upozorenje o zadržavanju kod kuće pridodano je postojećim mjerama zatvaranja, prema kojima trgovine, restorani, barovi i druga javna mjesta već sedmicama ne rade, a stanovnici pozvani da ograniče putovanja s ciljem suzbijanja pandemije koronavirusa, piše HINA.