Print this page
20
Januar

NOVI POČETAK: JOE BIDEN I ZVANIČNO 46. PREDSJEDNIK AMERIKE

Published in Svijet

Demokratski kandidat Joe Biden novi je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

 

Senator iz Delawera je zvanično postao 46. predsjednik u historiji, a potpredsjedničku funkciju preuzela je Kamala Harris, koja je prva žena na toj poziciji.

 

Inače, Biden je naslijedio Donalda Trumpa, koji nije prisustvovao današnjoj inauguraciji i koji je tako prekršio sve protokole koji su važili do danas.

 

Odlazeći predsjednik Donald Trump ranije je rekao da neće prisustvovati inauguraciji i danas se vratio u svoju vilu na Floridi.

 

Međutim, inauguraciji su prisustvovali njegov potpredsjednik Mike Pence, te bivši predsjednici George W. Bush, Bill Clinton i Barack Obama.

 

Zbog pandemije koronavirusa ova inauguracija se razlikovala od ostalih, obzirom da su milioni ljudi pratili cijeli događaj online.

 

Podsjećanja radi Amerika je najveće žarište koronavirusa u svijetu, a dosad je u ovoj zemlji umrlo više od 400 hiljada ljudi.

 

Sigurnost u Washingtonu bila je na najvišem mogućem nivou, a oko 20 hiljada pripadnika Nacionalne garde bilo je raspoređeno po cijelom gradu.

 

Mjere sigurnosti su pojačane, podsjećamo, zbog napada Trumpovih pristaša na Capitol 6. januara, kada je poginulo pet osoba.

 

Last modified on srijeda, 20 Januar 2021 20:23