Print this page
11
Januar

KRAJ ZA TRUMPA: DEMOKRATE KRENULE U NJEGOVO RUŠENJE, OPTUZŽEN ZBOG POBUNE NA CAPITOL HILLU

Published in Svijet

Demokrati su danas predstavili članak o opozivu predsjednika Trumpa zbog poticanja na napad na američki Capitol prošle sedmice.

 

Demokrati povlače ovaj potez jer su republikanci blokirali njihov poziv da se potpredsjednik Mike Pence pozove na 25. amandman. Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi je pojačala pritisak na Pencea da interveniše i napravi pritisak na Trumpa da podnese ostavku.

 

U protivnom, piše New York Times, demokrati su obećali neposredne posljedice za ulogu Trumpa u napadu koji je ugrozio živote potpredsjednika, članova Kongresa i hiljade članova osoblja koje radi na Capitol Hillu, tokom sastanka na kojem je trebala biti formalizirana pobjeda novoizabranog predsjednika Joea Bidena.

 

Kao što se i očekivalo, republikanci su se usprotivili rezoluciji kojom su Penceu tražili da se pozove na 25. amandman, što znači da bi Dom morao sutra sazvati glasanje o toj mjeri.

 

Demokrati su bili uvjereni da će to proći i vršili su pritisak na republikance da glasaju s njima da traže od potpredsjednika, za kojeg se kaže da se protivi korištenju ovlasti navedenih u Ustavu, da to učine.

 

Ako Pence ne intervenira “u roku od 24 sata” i predsjednik ne podnese ostavku, Dom će krenuti već u srijedu da razmotri rezoluciju o opozivu, samo sedmicu nakon napada. Već se više od 210 demokrata prijavilo protiv optužbe, što je tek malo više od većine članova Doma.

 

Članak o opozivu na četiri stranice tereti Trumpa za “poticanje nasilja na vladu Sjedinjenih Država” kada je sijao lažne tvrdnje o izbornoj prevari i poticao svoje pristalice na skupu ispred Bijele kuće da poduzmu mjere kako bi zaustavio brojanje izbornih glasova u Capitolu.

 

Promjene u posljednji trenutak izvršene su kasno u nedjelju, uključujući i referencu na 14. amandman, dodatak Ustavu iz doba građanskog rata koji zabranjuje svakome ko se “bavio pobunom” protiv Sjedinjenih Država da obavlja državnu funkciju.

 

  • U svemu tome, predsjednik Trump ozbiljno je ugrozio sigurnost Sjedinjenih Država i njihovih institucija vlasti”, navodi se u članku. “Ugrožio je integritet demokratskog sistema i ometao mirnu tranziciju vlasti. Time je izdao svoje povjerenje kao predsjednik, na očiglednu povredu naroda Sjedinjenih Država. “
Last modified on ponedjeljak, 11 Januar 2021 20:18