Print this page
11
Januar

VELIKO JE SRCE BOSANSKO: POLICAJAC IZ BIH PODIGAO HRVATSKU ZASTAVU U PORUŠENOJ PETRINJI

Published in Svijet

Nakon katastrofalnih zemljotresa koji su pogodili područje Petrinje u Hrvatskoj, pomoć stiže sa svih strana svijeta.

 

 

Iako je pomoć iz Bosne i Hercegovine stizala iz svih gradova, u prvi plan dospio je Samir Mirvić, komandir Jedinice za intervenciju i podršku pri Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.

 

Naime, na društvenim mrežama pojavila se fotografija policajca koji iz blata podiže zastavu Hrvatske i prislanja je uz objekt.

Kako je u izjavi za “Avaz” rekao, sve se desilo u petak, 8. januara.

  • U petak smo krenuli iz Sarajeva da dostavimo humanitarnu pomoć Petrinji i Glini. Akciju pomoći je organiziralo Udruženje veterana brigade Starog Grada na čelu sa Alijom Jašarevićem. On se obratio direktoru Direkcije Mirsadu Viliću i zatražio pomoć u vidu da mu ustupi vozače i kombije. Direktor je izašao u susret i dao podršku te je naš tim učestvovao u ovoj humanitarnoj akciji prijateljima u Hrvatskoj – rekao nam je Mirvić.

Kaže da je cilj akcije bila pomoć za kolege iz policijskih stanica Petrinja i Glina.

  • Otišli smo u Petrinju i podijelili pakete, pa potom u Glinu i vratili se ponovo u Petrinju. Baš je centar grada najviše stradao. Kada smo prolazili pored ruševina vidio sam zastavu Hrvatske u blatu. Bilo mi je teško gledati zastavu Hrvatske u blatu, imao sam neki loš osjećaj. Sagnuo sam se, podigao je, smotao i stavio uz ulazna vrata, Nadam se da će je vlasnik pronaći i uzeti. Nisam ni znao da su me prijatelji slikali – kazao je Mirvić.  

O situaciji u Petrinji, kaže da slike ne mogu dočarati tu katastrofu.

  • ako je teško. Grad je pust, samo je policija tamo. Kada sam gledao slike mislio sam da i nije baš tako srašno. Međutim, kada sam otišao tamo i sve to vidio, stvarno je sve uništeno. Ljudi tamo ni nema. Svi su se odselili, ne smiju da spavaju tamo – kazao je Mirvić.