Print this page
18
Decembar

KILOMETARSKE KOLONE NA GRANICI: OVAKAV HAOS NIJE BIO MJESECIMA

Published in Svijet

Na ulazu u Hrvatsku na granici sa Slovenijom od ranog jutra su velike kolone.

 

 

Kako javlja HAK, na graničnom prijelazu Macelj na ulaz se čeka do 30 minuta, na Bregani i preko sat vremena, a na Križovljanskoj do pola sata

 
  • Svako jutro idem na teren u Sloveniju i već je jučer bio haos na ulazu u HR, višesatno čekanje, ali kolona nije bila ni blizu ove sada u 5:40 ujutro, a do popodne kad se vraćam očekujem još veću kolonu i višednevno čekanje jer saobraćaj prema Zagrebu je pojačan iz smjera Slovenije kakav nije bio mjesecima – napisao je čitatelj Indexa.

Stroge mjere na granicama

 

 

Štab civilne zaštite RH donio je odluku kojom se privremeno zabranjuje, odnosno ograničava prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza. Odluka je stupila na snagu 1. decembra, a traje do 15. januara 2021. godine.

Putnici koji dolaze iz “zelenih područja EU” ne trebaju PCR test, niti ispunjavanje dodatnih uvjeta za ulazak u RH.

Svi ostali putnici koji dolaze iz EU trebaju predočiti negativni PCR test koji nije stariji od 48 sati ili se na covid-19 testirati pri dolasku u RH i biti u samoizolaciji do dospijeća nalaza. Izuzetak su pogranični radnici, studenti i učenici, pomorci, osobe koje putuju iz nužnih privatnih ili poslovnih razloga te pacijenti koji putuju iz nužnih razloga.

Državljani trećih zemalja ne mogu prelaziti preko granice u RH, osim nekih iznimki koje uključuju negativan PCR test.