Biden, tvrde izvori iz njegove kampanje za Washington Post, najprije namjerava odbaciti politiku svog prethodnika Donalda Trumpa u vezi sa migracijama, kao i ukidanje zabrane putovanja državljanima sedam zemalja sa muslimanskom većinom.

 

Biden također namjerava reaktivirati program DACA, koji je omogućavao ostanak u SAD-u ilegalnim migrantima koji su u tu zemlju stigli kao djeca. Taj program je nastao još za vrijeme Baracka Obame, ali ga je Trump prekinuo tokom svog mandata.

 

Osobe upoznate s Bidenovim planovima također kažu da planira ponovo pridružiti SAD Pariskom klimatskom sporazumu, te ponovno ući u Svjetsku zdravstvenu organizaciju, iz koje se Trump povukao usred pandemije koronavirusa.

 

Biden planira u ponedjeljak započeti s osnivanjem vlastite radne grupe za koronavirus, kojom će supredsjedati bivši glavni hirurg Vivek Murthy i bivši komesar za hranu i lijekove David Kessler.

 

Također želi brzo imenovati komandanta opskrbe koji će nadgledati proizvodnju i distribuciju opreme za testiranje i ličnu zaštitu poput maski, a zatim i vakcina. Nova radna grupa mogla bi održati prvi sastanak za nekoliko dana, kako bi iznijela novu strategiju za djelovanje tokom pandemije.

 

Planirano je masovnije testiranje građana na koronavirus, a najavljeno je da će se preporučiti nošenje zaštitnih maski.

 

Planovi za radikalne i brze promjene čim Biden stupi na dužnost pokazuju znatno drugačije prioritete između Trumpa i bivšeg potpredsjednika.

 

Oni koji su bliski Bidenu i njegovoj kampanji kažu da će se kao predsjednik moći oslanjati više na izvršne naredbe nego što se u početku nadao, posebno ako Demokrati uspiju dobiti većinu u Senatu na izborima u Georgiji, koji su zakazani za 5. januar. Ako Republikanci sačuvaju većinu u Senatu, odnosno ako sadašnji sentatori Kelly Loeffler i David Perdue pobijede u Georgiji, to će značajno utjecati na Bidenov prostor za djelovanje. Izvršne naredbe su pisane naredbe predsjednika SAD-a koje ne trebaju podršku Kongresa.

 

Izvršnim naredbama, Biden će moći preusmjeriti savezne agencije, te ukidati i provoditi propise. Bez Senata na svojoj strani, međutim, neće moći proći "progurati" neke ključne zakone koje je obećavao tokom kampanje ili odobriti imenovanja, uključujući zvaničnike kabineta i sudije.

 

- Tim za politiku, timovi za tranzicijsku politiku, sada su fokusirani na izvršnu vlast. Očekujem da će se to koristiti u Bidenovoj administraciji, ako Senat postane prepreka - rekao je Bidenov saradnik za The Washington Post.

 

Jedna od opcija o kojoj njegov tim raspravlja je imenovanje članova kabineta za vršioce dužnosti, taktika koju je Trump koristio za angažiranje službenika bez potrebe za dugotrajnim postupkom potvrda.

 

- To je uvijek mogućnost samo na osnovu kalendara i broja popunjenih mjesta, jer se Senat sada kreće tako sporo, mnogo sporije nego prije – dodao je izvor.

 

Biden je također obećao da će Kongresu poslati zakon kojim će se ukinuti zaštita od odgovornosti za proizvođače oružja i zatvoriti rupe u provjeri prošlosti u nastojanju da se ojača zakonodavni okvir za kontrolu oružja. To će biti teško postići ukoliko Demokrate ne budu imale većinu u Senatu.

 

Biden bi također mogao imati probleme s ukidanjem smanjenja poreza iz 2017. godine ukoliko Republikanci zadrže kontrolu nad Senatom.

 

Kada je vanjska politika u pitanju, Biden će, tvrde upućeni, pokušati popraviti narušene odnose sa saveznicima, a naročito u kontekstu saradnje unutar NATO-a. Promjene je teško očekivati kada je u pitanju odnos prema Rusiji, s obzirom na to da se pretpostavlja da će Biden nastaviti strogu politiku i održavanje sankcija prema Rusiji.



Inauguracija Joea Bidena kao 46. predsjednika SAD-a bit će održana u januaru 2021. godine.