05
Novembar

Srebreničanin u timu Joea Bidena: Mi ćemo pobijediti!

Published in Svijet

Elvir Klempić, Srebreničanin koji se nalazi izbornom štabu predsjedničkog izazivača Joea Bidena, gdje je zadužen za odnose s etničkim zajednicama u Sjedinjenim Američkim Državama, uvjeren je uspjeh demokratskog kandidata.

 

Klempic Biden

 

"Mi ćemo pobijediti", napisao je Klempić na Twitteru, uz američku zastavu.

 

Klempićevu objavu na društvenim mrežama prokomentirao je i direktor Memorijalnog centra Potočari dr. Emir Suljagić, kazavši kako činjenica da je preživjeli Srebreničanin važan dio Bidenovog tima govori sve što mora znati o Joeu Bidenu.

Izbori za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država pokazali su se neizvjesnijim nego što je očekivano, a tri države, Wisconsin, Michigan i Pennsylvanija, mogle bi da budu ključne u odluci ko će biti na čelu vodeće svjetske velesile.

Velika borba

Biden osvojio je ključnu saveznu državu Michigan, objavili su CNN i NBC, čime je došao na korak do Bijele kuće.

Michigan daje 16 elektora u izborni kolegij, što znači da je Biden došao do 264 od potrebnih 270 elektora za pobjedu, prenosi Hina.

Bivšeg američkog potpredsjednika još samo pobjeda u Nevadi, gdje tijesno vodi, dijeli od Bijele kuće. U toj državi, međutim, konačan broj glasova neće biti poznat prije četvrtka.

Rezultati još trebaju biti proglašeni u Pennsylvaniji, Georgiji i Sjevernoj Karolini, gdje je, također, vrlo neizvjesno.

Biden je večeras po našem vremenu izjavio kako je jasno da pobjeđuje u dovoljno država da osvoji 270 neophodnih elektorskih glasova kako bi postao predsjednik.

"Prijatelji, uvjeren sam da ćemo izaći kao pobjednici", rekao je on u Wilmingtonu, Delaware.

Napomenuo je da je pobijedio u Wisconsinu, da je već u prednosti u Michiganu te da je siguran da će pobijediti i u Pennsylvaniji.

Napomenuo je da su on i Kamala Harris, demokratska kandidatkinja za potpredsjednika, osvojili najviše pojedinačnih glasova nego ikad iko u kampanji.

Biden još uvijek nije proglasio pobjedu, istakavši da svi glasovi moraju biti prebrojani.

"Svaki glas mora biti prebrojan. Niko nam neće oduzeti demokratiju", kazao je.

Podsjetimo, Biden je sredinom prošlog mjeseca objavio detaljni dokument pod nazivom "Vizija Joe Bidena za prijateljstvo sa Bosnom i Hercegovinom".

U dokumentu se, podsjetimo, naglašava važnost da Bosna i Hercegovina ostane cjelovita i krene naprijed u članstvo ka NATO-u i Evropsku uniji.

Kako je podvučeno, Biden zna da je "sada vrijeme za hrabro i odlučno vodstvo SAD-a u promoviranju i provođenju reformi i pomirenja", te će se ponovno obvezati na postizanje "našeg dugogodišnjeg cilja Evrope kao cjelovite, mirne i cjelovite".

"Obavezuje se da će se uvijek suprotstaviti mržnji i podržat će Bosnu i Hercegovinu, njen suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter", navodi se, između ostalog, u dokumentu.

 

Plan za Bosnu

 

Predsjednica Savjetodavnog vijeća u Sjedinjenim Američkim Državama Ajla Delkić tada je u izjavi za Radiosarajevo.ba spomenula i ulogu Klempića.

"Važno je da kampanja misli o Bosni i Hercegovini i njenim državljanima. Veliko je da jedan kandidat za ppredsjednika Amerike stavlja Bosnu i Hercegovinu ponovo na dnevni red. Kao što znate, Srebreničanin Elvir Klempić, koji je ranije djelovao pri Savjetodavnom vijeću, sada radi u izbornom štabu predsjedničkog kandidata Joe Bidena i zadužen je za odnose s etničkim zajednicama u SAD-u. Jako smo ponosni da je došao do te pozicije sa svojim trudom. Nadamo se da ćemo vidjeti još više angažiranih mladih ljudi koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine i koji se uključuju u američki politički sistem", kazala je Delkić.

Istočna Bosna