04
Novembar

ŠTA AKO REZULTAT NA AMERIČKIM IZBORIMA BUDE 269:269

Published in Svijet

Za pobjedu na američkim predsjedničkim izborima potrebno je da kandidat dobije najmanje 270 glasova elektora od ukupno 538.

 

 

 

Ukoliko oba kandidata završe sa 269 glasova, odluka o pobjedniku postaje dužnost Predstavničkog doma, piše Voice of America.

 

Međutim, umjesto glasanja na kojem svih 435 članova predstavničkog doma glasaju pojedinačno, delegacije svake države glasaju kao cjelina, što znači da će dominantna stranka u svakoj državi kontrolisati njene glasove. Kandidatu tada treba podrška 26 država u Predstavničkom domu da bude pobjednik.

Ako dođe do takvog rezultata, oko 600.000 stanovnika Vajomingu imalo bi podjednak uticaj na ishod izbora kao 40 miliona stanovnika Kalifornije.

 

Još jedna komplikacija u cijelom sistemu je mogućnost da se neki od elektora poslanih da glasaju za predsjednika 14. decembra pokažu kao “nevjerni”.

Ranijih godina, u malom broju slučajeva, elektori koji su obećali da će glasati za određenog kandidata u Elektorskom koledžu su glasali za različitog kandidata.

Nekoliko država je usvojilo zakone kojima se elektori obavezuju da glasaju kako su obećali, a Vrhovni sud je zaključio da su takve restrikcije – legalne. I dalje je moguće da bi “nevjerni elektori” mogli pokušati uticati na izbore, ali stručnjaci ističu da bi za to bio potreban izuzetno tijesan izborni rezultat i stupen koordinacije među elektorima koji nije vjerovatan, piše VOA.

Ustav predviđa da potpredsjednika SAD-a u slučaju neriješenog rezultata bira Senat. U glasanju za potpredsjednika, svaki senator ima jedan glas. Potpredsjednik se bira s većinom od 51 glasa.

Istočna Bosna