You are here:NaslovnaVijestiSvijetTeroristički napadi koje izvedu islamisti dobijaju neproporcionalnu medijsku pažnju
08
Oktobar

Teroristički napadi koje izvedu islamisti dobijaju neproporcionalnu medijsku pažnju

Published in Svijet

Teroristički napadi koje izvedu islamistii dobiju veću pažnju medija nego napadi koje izvedu pripadnici drugih ekstremističkih grupa, potvrdila je posljednja studija Univerziteta u Georgiji.

Analitičari su pokrili poriod od 2011. do 2015. godine u kojem je zabilježen porast od 449 posto kada je u pitanju medijsko praćenje događaja nakon napada kojeg izvedu islamisti. Ipak, u tom periodu, islamisti su izvršili 12,4 posto svih napada koji su se desili na tlu Sjedinjenih Američkih Država, ali su ti napodi dobili 41,4 posto ukupne medijske pažnje.

Kreatori studije su zaključili da mediji ovim putem kod gledatelja stvaraju neproporcionalan strah od napada islamističkih terorista, piše britanski Independent.

Istraživanje je vršeno, između ostalog, i brojanjem članaka o pojedinačnim napadima. Ono što autori istraživanja pronašli je neproporcionalna medijska zastupljenost napada. Napad u Bostonu 2013. godine kojeg su izvela dvojica islamista, dobio je 20 posto više medijske pažnje od svih drugih napada u petogodišnjem razdoblju.

Poređenja radi, napad u sikhskom hramu u Wisconsinu 2012. godine kojeg je počinio nacista Wade Michael Page dobio je samo 3,8 posto medijske pažnje iako je u tom napadu ubijeno šest osoba. U bostonskom napadu ubijeno je pet osoba.

Pucnjava koju je izveo bijeli nacionalista Dylann Roof u afroameričkoj crkvi u Charleston dobio je medijsku pokrivenost od 7,4 posto iako je u tom napadu ubijeno devet osoba.

Svi nabrojani napadi smatraju se aktom terorizma.

(Vijesti.ba / Klix.ba)