21
Septembar

Abazović razgovarao sa liderima DF-a, nisu prevaziđena neslaganja

Published in Svijet
Abazović razgovarao sa liderima DF-a, nisu prevaziđena neslaganja
Foto: Arhiv

Lider koalicije "Crno na bijelo" Dritan Abazović razgovarao je sa čelnicima Demokratskog fronta, saznaje TV Vijesti. 

Sastanak je trebalo da otkloni razlike u stavovima koji se tiču karaktera buduće Vlade, koja je i po sporazumu tri koalicije zamišljena kao ekspertska. Izvjesni otpori sa tim u vezi, kako su mediji izvještavali, postoje u okviru DF-a, pa je cilj današnjih razgovora Andrije Mandića i Milana kneževića sa Abazovićem bio da se ta neslaganja prevaziđu, do čega, prema saznanjima TV Vijesti, nije došlo.

 

Od izvora iz tri koalicije koje bi ubuduće trebalo da čine većinu u parlamentu TV Vijesti saznaje da se ulažu napori kako bi do srijede, za kada je zakazana konstitutivna sjednica Skupštine Crne Gore, bila dogovorena makar mjesta šefa parlamenta, predsjednika i potpredsjednika Vlade.
U koaliciji "Crno na bijelo" navodno insistiraju na dogovaranju nešto šireg paketa koji bi obuhvatio i bezbjednosni sektor.
Sa druge strane, postoji bojazan da bi neizbor šefa parlamenta u srijedu javnosti poslao poruku o nepostojanju spremnosti i kapaciteta za efikasan dogovor. To bi moglo da bude rizično i zbog činjenica da se odlaže predlaganje mandatara za sastav nove Vlade, za šta je rok mjesec od konstituisanja Skupštine.
Ukoliko bude postignut dogovor po kojem će Vlada suštinski imati ekspertski karakter, sa neminovnošću da se na određenim funkcijama nađu i političari, čija su imena u široj javnosti nesporna, već u srijedu bi mogao biti izabran i šef parlamenta. Ta funkcija se posljednjih dana vezivala uz ime Alekse Bečića, ali izvori TV Vijesti sugerišu da su to za sada spekulacije, da će se sve ipak rješavati u okviru paketa i da bi ukoliko mjesto predsjednika parlamenta pripadne Demokratama, to mogao biti i neko od funkcionera te starnke, a ne Bečić.
Ako dogovor do srijede izostane, on bi mogao biti postignut do naredne sjednice Skupštine, za sedam ili deset dana.
Saznanja TV Vijesti govore i da je bilo govora o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, uz posredovanje SPC, te da to ne bi trebalo da bude tačka sporenja niti predmet budućih nesporazuma.
Jedini zvanični stav stigao je danas iz koalicije "Za budućnost Crne Gore". Oni su za TV Vijesti kratko odgovorili kako pregovori tri koalicije traju, te da vjeruju u ishod koji će biti usklađen sa očekivanjima građana.


(Vijesti.ba / Vijesti.me)
Last modified on ponedjeljak, 21 Septembar 2020 22:27

Istočna Bosna