19
Septembar

NAPETOST NA VRHUNCU: ERDOGAN POSLAO NOVU PORUKU GRČKOM PREMIJERU

Published in Svijet

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u petak da je voljan sastati se s grčkim premijerom Kiriakosom Micotakisom pokaže li ovaj “dobru volju” u krizi koja je izbila između dvije zemlje u vezi s istočnim Sredozemljem.

 

 

 

Kako navodi AFP, Erdoganova izjava dolazi u trenutku kada je napetost između dvije zemlje na vrhuncu u vezi s istraživanjem plinskih nalazišta u vodama na koje pravo polažu i Turska i Grčka, prenijela je Hina.

 

Spor je u petak ušao u novu fazu, kada je ministarstvo vanjskih poslova u Ankari pozvalo grčkog ambasadora u Turskoj nakon što je grčki list Demokratia objavio naslov u kojem na turskom kaže Erdoganu da se “gubi”.

“Grčki list izašao je danas s ružnim naslovom koji se odnosi na predsjednika Erdogana. Pozvali smo grčkog ambasadora”, rekao je novinarima turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

 

Erdogan je nešto ranije u petak rekao da nema “nikakvog problema s tim da se sastane s grčkim premijerom Micotakisom”.

‘Dati priliku diplomatiji’

 

“No, važno je znati o čemu ćemo razgovarati i u kojem opsegu”, dodao je, uvjetujući održavanje takva susreta s pokazivanjem “dobre volje” Atine.

Turski predsjednik je usto rekao da će povratak Oruca Reisa u nedjelju, istraživačkog broda koji je Ankara poslala u istočno Sredozemlje, što je potaknulo napetost s Grčkom, “dati priliku diplomatiji”.

Očito misleći na nedavnu posjetu grčke predsjednice otoku Kastellorizu blizu turske granice, Erdogan je pozvao Atinu da “ne pokazuje silu”. “U protivnom, možemo i mi pokazati još veću.”

Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Dendias koji boravi u posjeti Pragu, rekao je da je njegova zemlja spremna na dijalog s Turskom ako ova “prestane provocirati u regiji”.

Napetosti između Turske i Grčke porasle su krajem augusta kada su dvije zemlje organizirale suparničke vojne vježbe.

 

Kriza je na dnevnom redu evropskog sastanka na vrhu 24. i 25. septembra u Bruxellesu.

Dendias je u petak pozvao EU da sastavi popis sankcija “koje bi se mogle uvesti Turskoj ako ne prestane sa svojim nezakonitim djelovanjem”.