Print this page
19
Septembar

TRUMP U SVOM STILU PRED IZBORE: SVI AMERIKANCI ĆE SE DO APRILA VAKCINISATI

Published in Svijet

Američki predsjednik Donald Trump obećao je da će do kraja godine biti proizvedeno 100 miliona doza vakcina protiv koronavirusa te najavio da će do aprila naredne godine biti dovoljno doza da se vakciniše 330 miliona Amerikanaca.

 


 
 

CNBC piše da je Trump pokazao optimizam u vezi s rezultatima kliničkih ispitivanja eksperimentalne vakcine.

 
  • Proizvest ćemo najmanje 100 miliona doza vakcina do kraja godine, a onda najvjerovatnije mnogo više. Stotine miliona doza bit će na raspolaganju svaki mjesec te ćemo do aprila imati dovoljno vakcina za sve Amerikance”, rekao je Trump.

Trump nije naveo koji će proizvođači biti sposobni isporučiti ove količine, iako su dvije farmaceutske kompanije Moderna i Pfizerm u trećoj aktivnoj fazi kliničkih ispitivanja svojih eksperimentalnih vakcina. Prva očekuje rezultate u novembru, a druga u oktobru.

Međutim, ove Trumpove tvrdnje su u suprotnosti s mišljenjem šefa Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) koji je ranije ove sedmice rekao da SAD neće početi vakcinisati ljude najranije do novembra ili decembra, a doze će u početku biti ograničene.

 

Direktor CDC-a Robert Redfield je dodao da vakcina neće biti široko dostupna do ljeta ili početkom jeseni naredne godine. S druge strane, Trump je bio uporan i kazao da će velike količine vakcine biti isporučene putem vojske.

Ovakvi Trumpovi komentari uslijedili su dva dana nakon što je rekao da bi američka vlada mogla početi distribuciju vakcina protiv koronavirusa već u oktobru. Osvrnuo se na tvrdnje Redfielda da vakcina neće biti dostupna širokoj javnosti tako brzo te to mišljenje nazvao pogrešnim.

 
  • To su samo netačne informacije nakon kojih sam ga nazvao i on mi je rekao da se možda zbunio ili da je njegov govor netačno prenesen”, dodao je Trump.

Dostupnost američke vakcine važna je tema predizborne utrke za predsjedničke izbore 3. novembra u kojoj je demokratski kandidat Joe Biden rekao da ne vjeruje Donaldu Trumpu, te istakao da vakcinu treba odobriti samo uz poštovanje strogih sigurnosnih standarda.

Također, postoji mogućnost da će Trumpove tvrdnje dodatno zabrinuti stručnjake za zarazne bolesti kao i naučnike te da će samim time smatrati da Bijela kuća vrši pritisak na američke regulatore da odobre vakcinu prije nego bude adekvatno testirana.