Print this page
06
Septembar

PREMINUO JOŠ JEDAN RATNI ZLOČINAC

Published in Svijet

General armije u penziji Dragoljub Ojdanić preminuo je na Vojnomedicinskoj akademiji nakon kraće bolesti, saopštilo je večeras Ministarstvo odbrane Srbije.

 

 
 

Dragoljub Ojdanić bio je načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije u periodu od 1998. do aprila 2000. godine, a tokom 2000. godine ministar odbrane Savezne Republike Jugoslavije.

Rođen je 1941. godine u selu Ravni kod Užica. Završio je Vojnu akademiju kopnene vojske, smjer pešadija 1964. godine i Komandno-štabnu akademiju 1975. godine.

 

Službovao je u Sarajevu, Ðakovici, Prizrenu, Prištini, Užicu i Beogradu.

Za “ratne zasluge” 1999. godine unaprijeđen je u čin generala armije i odlikovan je Ordenom slobode.

 

Haški tribunal osudio ga je za ratne zločine na 15 godina. U zemlju se vratio 2013. pošto je izdržao dvije trećine kazne.

Priznao je da je krajem devedesetih počinio zločine nad kosovskim Albancima i odustao od žalbe na prvostepenu presudu Haškog tribunala.

  • U potpunosti prihvatam nalaze iz presude. Sve što mi preostaje jeste da odslužim svoju kaznu – naveo je Ojdanić u pismu Međunarodnom krivičnom sudu za ratne zločine (MKSJ).
  • Izražavam iskreno žaljenje svima koji su patili zbog ishoda ponašanja za koje sam osuđen – naveo je Ojdanić.

Bivši general povukao je žalbu protiv presude Haškog tribunala iz 2009, kada je proglašen krivim za deportaciju i “druge nečovJečne postupke” prema kosovskim Albancima.

U obrazloženju presude stoji da je general “znao za kampanju terora, nasilja i nasilnog preseljenja koju su sprovodili VJ i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) nad kosovskim Albancima, ali protiv njih nije preduzeo efikasne mere koje su mu bile na raspolaganju”.

Sudilo mu se zajedno sa bivšim predsJednikom Srbije Milanom Milutinovićem i bivšim srpskim premijerom Nikolom Šainovićem, kao i sa bivšim generalima VJ Nebojšom Pavkovićem i Vlastimirom Lazarevićem te policijskim generalom Sretenom Lukićem.