- Postoje tri ključne teme: nestale osobe, interno raseljene osobe i ekonomija - rekao je Vučić.

 

Dodao je da je ponio originale sporazuma iz Washingtona i dodao da je to dobar sporazum za Srbiju i da nema problem da se time pohvali u Briselu.

 

- Kad nemamo nikakve odnose sa Amerikom kažu to nije dobro. A sada kada napravimo dobre odnose, to mnogima smeta. Ne samo Moskvi, nego i drugima. Imamo svoje interese, svoj narod - rekao je.

 

- Mnogima je krivo zbog sporazuma. Kažu nisam ni pročitao sporazum. Cio dan i noć sam 500 puta provjeravao svaku riječ, onoliko koliko sam znao o oba sporazuma niko u sali nije znao. Na kraju se dogodilo da su zamijenili fascikle, kada smo potpisali - rekao je Vučić, prenio je Blic.

Potom je dodao:

"Polazeći od Carla Bildta do Boška Obradovića, nikad ništa pametno nisu uradili. A mi nikada nismo imali takvo poštovanje u SAD-u od Richarda Nixona i boravka u Beogradu".

Time je Vučić odgovorio na prozivku koju mu je putem Twittera uputio švedski diplomata Bildt.

 

Bildt je u tvitu je napisao "Evo trenutka kad je predsjednik Vučić obaviješten da će ambasadu (Srbije) u Izraelu preseliti u Jerusalim", a uz taj tekst je okačio video na kojem se čuje dio Trumpovog govora u kojem kaže da će ambasada biti premještena u julu, dok pogubljeni Vučić prvo gleda u sporazum, a potom i u svoje saradnike iz srbijanske delegacije u Bijeloj kući.

 

Vučić nije ostao dužan ni Mariji Zakharovoj, glasnogovornici ruskog Ministarstva vanjskih poslova, koja je na svom Facebook profilu uz fotografiju Vučića koji sjedi ispred Donalda Trumpa, predsjednika SAD-a, postavila i fotografiju Sharon Stone iz poznate scene iz filma "Sirove strasti", gdje se vidi međunožje glumice, te napisala:

 

"Ako ste pozvani u Bijelu kuću, a stolica je postavljena kao da ste na ispitivanju, sjedite kao na fotografiji #2. Ko god da ste. Vjerujte mi".


- Maria Zakharova najviše govori o sebi. Primitivizam i prostakluk govore o njoj, kao i onima koji su je tu postavili - kazao je Vučić.

 

Dodao je da neki ne cijene što je Srbija jedina vojno neutralna u regionu i ne planira da pristupa NATO-u, da jedina radi direktno sa Rusijom oko gasnog snabdijevanja, da jedina kupuje direktno oružje od njih...

 

A, onda je dodao još nešto o stolici na kojoj je sjedio u Bijeloj kući, a zbog čega je uostalom izvrgnut podsmijehu šire javnosti.

 

Istakao je da je za njega privilegija sporazum i da je kompletan državni vrh SAD-a došao. Rekao je da je Trump sjedio za svojim stolom, a da su za njega donijeli stolicu.

 

- Zamislite da sam ja rekao što ja nemam takvu veliku fotelju? Zamislite da sam rekao da je stolica mala, da me je bilo briga za stolicu umjesto narod - rekao je Vučić i dodao:

 

"I da mi nisu dali da sjednem, ja ne bih imao nikakav problem. Ja sam tamo otišao da se borim za svoju zemlju i svoj narod a ne kakva je stolica te da li je mala, uska, ovakva, onakva...".