06
Septembar

INSTALACIJA ‘NESTALI’: CIPELE NA OGRADI ISPRED SUDA U HAGU, DA SE GENOCID NAD BOŠNJACIMA NE ZABORAVI

Published in Svijet

Ispred Međunarodnog suda pravde u Hagu konceptualni umjetnik Almir Dervišević postavio je umjetničku instalaciju pod nazivom “Nestali”, želeći ukazati na potrebu da Internacionalni sud pravde i društvo općenito mogu mnogo intenzivnije i efikasnije djelovati na planetarnom ostvarenju pravde.

 

 
 
 

Autor instalacije tvrdi kako je danas sve izraženija prisutnost zlih ideologija u društvima širom svijeta i da je sve uočljivija tolerancija prema njihovom djelovanju.

 
  • Upravo takve ideologije su u najvećoj mjeri utjecale da se danas širom svijeta traga za hiljadama nestalih osoba. Vjerujem da odlučnijim suprotstavljanjem takvim ideologijama koje šire mržnju, koje čine i veličaju zločine možemo konkretno utjecati da se u budućnosti broj nestalih osoba smanjuje. Zbog toga upućujem apel da individualno i kolektivno doprinesemo realizaciji pravednijeg društva jer ćemo na taj način doprinijeti i pronalasku nestalih osoba te utjecati na uzroke njihova nestanka. U protivnom broj zločina i broj nestalih osoba će samo rasti i postajati naša svakodnevnica-  kazao je Dervišević.

Dervišević je dodao da se širom svijeta čine zločini nad pojedincima i cijelim narodima, te da smo svakodnevno svjedoci da veliki dio čovječanstva ne pokazuje želju i spremnost da se tim zločinima suprotstavi.

  • Kao primjer navest ću palestinski narod, Ujgure u istočnom Turkistanu koji je Kina okupirala, Rohinja narod u Mijanmaru, Čerkeze koji su u sklopu sovjetskoga saveza i ruske federacije skoro nestali i mnogi drugi narodi. Također spomenut ću i težnje mnogih da nestane Bošnjaka kao naroda što potvrđuju počinjeni masovni zločini nad nedužnim stanovništvom i počinjen genocid nad Bošnjacima širom Bosne i Hercegovine –  kazao je.

Podsjećamo, Dervišević je ranije, u okviru projekta “Pravda za BiH, autobusko stajalište Internacionalni sud pravde”, realizirao i druge instalacije poput djela “Pravda za sve, svi za pravdu” koje čini prijevod te rečenice na desetke jezika svijeta.

 

Prošle je godine postavio umjetničku instalaciju pod nazivom “Embargo 1991-1995”, a u znak sjećanja na na 25. septembar 1991. godine kada je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda rezolucijom 713 donijelo je odluku o embargu na uvoz svih vrsta oružja i vojne opreme u Jugoslaviju

Istočna Bosna