02
Septembar

SJAJNE VIJESTI: REKORDAN BROJ PRIJAVLJENIH ZA GLASANJE IZ INOSTRANSTVA

Published in BiH

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine se zahvaljuje svim bh. građanima izvan domovine, koji su iskoristili svoje demokratsko pravo, i do ponoći 1. septembra se registrovali za glasanje na Lokalnim izborima 15. novembra 2020. godine.


 
 

Rekordan broj prijavljenih, koji prema posljednjim informacijama iznosi preko 100.000 pristiglih neobrađenih prijava, pokazuje sve veću odgovornost bh. građana prema domovini, ali i njihovu želju da svojim učešćem u demokratskim procesima kreiraju budućnost lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini, navode iz MVP-a.

 

Ministarstvo vanjskih poslova je ove godine prvi put formiralo Tim za podršku provedbi Lokalnih izbora, koji je u proteklih mjesec dana svakodnevno bio na usluzi bh. građanima, s ciljem bolje informiranosti i otklanjanja problema prilikom registracije. Članovi ovog Tima su u proteklom periodu održali i niz sastanaka u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine u nekoliko evropskih zemalja, na kojima su prisustvovali predstavnici bh. udruženja i klubova. Činom formiranja tima i aktivnostima u proteklom periodu, kroz angažman bosanskohercegovačke diplomatsko-konzularne mreže, dodatno su animirani državljani Bosne i Hercegovine da izvrše registraciju za izbore.

  • -Broj prijavljenih građana za glasanje putem pošte i u DKP-ima, značajan je iskorak u razvoju svijesti bh. građana o učešću na izborima, ali i u sazrijevanju odnosa prema domovini. Aktivnosti MVP-a kroz sastanke u ambasadama i konzulatima, na kojima su bh. građani iznosili svoje probleme i prijedloge, put je kojim se u budućnosti treba nastaviti graditi odnos prema našim državljanima u inostranstvu. Odgovornost bh. građana i zainteresovanost za uključivanje u procese u domovini, nama je dodatni motiv da nastavimo graditi i unapređivati odnos kojim će državljani Bosne i Hercegovine biti zadovoljni. Koristim se ovom prilikom i da se zahvalim svim udruženjima koja okupljaju bh. državljane u inostranstvu, ali i pojedincima, koji su naporno radili na registraciji za predstojeće Lokalne izbore. Najiskrenije se nadam da naš trud neće biti uzaludan, te da će bh. građani koji su se registrovali, kada dođe vrijeme, iskoristiti svoje pravo i glasati, kazala je Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz MVP-a. 

Istočna Bosna