11
Avgust

Majke Srebrenice u Tuzli: Hajra Ćatić narušenog zdravlja živi za dan kada će pronaći sina Ninu

Published in BiH

 

Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja "Žene Srebrenice", narušenog je zdravlja, ali ne odustaje od borbe za istinu i pravdu o genocidu koji je u julu 1995. godine počinjen u Srebrenici.

 

Na današnje okupljanje žena i majki Srebrenice morala je doći, iako jedva stoji na nogama.

 

- Živim za dan kada ću pronaći kosti svog sina Nine i kada će on imati svoj mezar - kaže Ćatić, koja ističe kako u Srebrenici još uvijek viđa osobe koje su učestovale u genocidu nad Bošnjacima.

 

Njen sin Nihad Nino Ćatić poslao je posljednji izvještaj prije okupacije Srebrenice 11. jula 1995. godine. Uzaludna su njena 25-godišnja traganja za njegovim posmrtnim ostacima, a kako vrijeme prolazi sve je manje nade da će ga za života uspjeti dostojanstveno ukopati.

 

Među majkama Srebrenice danas je bila i Behija Hukić, koja živi u Njemačkoj, a kojoj je ubijeno 60-ak bližnjih članova porodice.

 

- Neke smo pronašli, neke još tražimo. Koristim svaku priliku da dođem u Srebrenicu, da obnovimo imovinu koju imamo tamo. Jednostavno, srce nas vuče u Srebrenicu - kaže Behija Hukić.

 

Iz Zvornika 1992. godine otišla je i Rabija Hamidović, koja živi u Švedskoj.

 

- Pišem poeziju i prozu, ratne pjesme o Zvorniku, Srebrenici, Podrinju... Borim se da istinu o našem stradanju saznaju stanovnici Švedske, ali i država Evropske unije - kaže ona.

 

Mirno okupljanje majki i žena Srebrenice okončano je učenjem Fatihe na Trgu slobode u Tuzli.

 

Istočna Bosna