Ove tužbe samo su dio "paketa pritisaka" političkog dvojca lidera SNSD-a i HDZBiH Milorada Dodika i Dragana Čovića kojima ne odgovara to što prvi put nemaju CIK pod svojom punom kontrolom.

Upravo iz konteksta ovih tužbi može se naslutiti zbog čega je na sceni žestok sukob na relaciji Gordana Tadić (Tužilaštvo BiH) i Ranko Debevec (Sud BiH).

Podsjetimo, Tadić je u maju na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH "ničim izazvano" sugerisala da bi trebalo ispitati imenovanje članova CIK-a.

Tadić je tada kriminalizirala cijeli proces te praktično CIK proglasila "kriminogenom organizacijom". Da li je to učinila zato što CIK nije po političkom ukusu Čovića i Dodika.

Dodik i Čović su, podsjetimo, sve radili i sve rade da onemoguće održavanje lokalnih izbora 15. novembra, odnosno 20. decembra u Mostaru.

Od 11. marta kada su državni zastupnici izabrali članove CIK-a iz reda Hrvata i Srba koji nisu po mjeri Čovića i Dodika, podnesene su tri tužbe Sudu BiH.

Potom je Klub zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu BiH podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH, tražeći da se ispita zakonitost odluke CIK-a o odgađanju izbora sa 4. za 15. novembar, potom silne blokade oko usvajanja budžeta, i na koncu žalba grupacije čiji je predstavnik kompanija Atlantik BB iz Banje Luke na odabir najpovoljnijeg ponuđača za štampanje glasačkih listića. (Odabrana sarajevska firma Unioninvestplastika sa ponudom nižom za 250.000 KM).

Tu je svakako i Čovićevo pismo međunarodnim zvaničnima u BiH kojim je pokušao izdejstvovati da se izbori u Mostaru održe kada i u ostatku zemlje.

Stoga ne trebaju čuditi ni Dodikove posljednje izjave, koje su ponajviše izraz panike jer ne kontrolira više izborni proces, da "CIK neće spriječiti izbornu pobjedu SNSD-a".

- Nikakve malverzacije CIK-a i način na koji je on izabran ne mogu spriječiti našu veliku pobjedu - poručio je Dodik.

Uz to, spinovao je kako će prvi put CIK omogućiti predstavnicima stranaka da nadgledaju proces štampanja glasačkih listića, što je netačno jer je i do sada to bilo omogućeno, a za izbore 2018. godine niko iz stranaka nije došao da preuzme akreditacije i nadgleda ovaj proces.

Za ove izbore prvi put će se štampati glasački listići sa bar kodom. Bit će različiti po općinama, što će onemogućiti dosadašnju praksu da se prebacuju iz jedne u drugu lokalnu zajednicu, a spriječit će također dosadašnju praksu da se u proces ubacuju prazni listići.

Sve procesne radnje bit će pokrivene videokamerama 24 sata i bit će omogućen pristup svakom posmatraču.