08
Avgust

VIŠKOVIĆEVA VLADA NEMA NOVCA: SPREMNO NOVO ZADUŽENJE OD 65 MILIONA KM

Published in BiH

Na jučerašnjoj sjednici Vlade donesena je, naime, odluka o prvom dugoročnom kreditnom zaduživanju Republike Srpske u ovoj godini od 45 miliona maraka te dodatnih 20 miliona trezorskim zapisima, piše portal CAPITAL. 

 


Vlada RS
 
 

Plan je da se budžet i građani po ovom kreditu zaduže u narednih deset godina po kamatnoj stopi od maksimalno 3,6 odsto godišnje. U rok otplate uračunat je i period odgode plaćanja od 12 mjeseci.

 

Vlada je, kao i uvijek, veoma efikasna kada je u pitanju zaduživanje građana. Potpis na odluci koja je donesena jučer, nije se još ni osušio, a danas je objavljena u “Službenom glasniku” i već sutra stupa na snagu.

 

Kao i mnogo puta do sada, vlast se potrudila da namjeru o zaduženju prešuti svojim građanima. Tako su u saopštenju nakon sjednice objelodanili kako spremaju pomoć privredi te donošenje brojnih zakonskih rješenja, čime su nastavili praksu da javnost informišu samo o onome što ide u njihovu korist.

 

Mimo kredita, na Banjalučkoj berzi objavljen je i poziv na aukciju trezorskih zapisa Republike Srpske, koja je zakazana za 17. avgust.

 

Na ovaj način planirano je da se prikupi 20 miliona maraka po kamatnoj stopi euribor +1,75, s rokom dospijeća od godinu dana.

 

Podsjećamo, Vlada je za 3. avgust bila zakazala 43. emisiju obveznica kojom je planirala da se zaduži za 25 miliona maraka. Međutim, u posljednjim danima jula odluka je stavljena van snage, a zvanično obrazloženje je bilo da za novim zaduženjem nema potrebe.

 

  • Budući da Ministarstvo finansija u ovom periodu nema potrebu za sredstvima koja su bila predviđena da se prikupe na aukciji, upućen je prijedlog Vladi RS-a da se Odluka o 43. emisiji obveznica RS-a javnom ponudom stavi van snage“, navedeno je tada u Rješenju Ministarstva finansija RS-a.

Istočna Bosna