Podsjećamo, Salko Bukvarević, nekadašnji predsjednik tuzlanske SDA i dugogodišnji direktor BKC-a Tuzla, preminuo je u srijedu u Izolatoriju Podhrastovi.

 

7dafabbe6975cc598217a72385cf973f

 

- Teško je naći izreći sve što je Salko Bukvarević uradio za Bosnu i Hercegovinu. Od ukljčenja u odbranu BiH do svog preseljenja na bolji svijet. Sve što je radio činio je za ljude koji su odbranili ovu zemlju, da bi mi danas mogli uživati ljepote naše zemlje. Neka mu je rahmet duši, i neka mu dragu Allah podari ono što zaslužuje, a mi borci smatramo da on zaslužuje dženet - rekao je Fahrudin Hasanović Beli, predsjednik Koordinacije boračkih udruženja TK.

 

Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović iskoristio je priliku da porodici izjavi saučešće te dodao da je s rahmetli Bukvarevićem dugo sarađivao, još iz vremena kada je bio u Općinskom vijeću Tuzle.

 

- Svesrdno smo se borili ne samo za kanton, nego i za lokalnu zajednicu. Ostat će neizbrisiv trag iza Salke Bukvarevića i putokaz za buduće generacije kako se treba boriti za svoj grad, kanton i državu - rekao je Vujović.

Avdo Subašić predsjednik Udruženja boraca "Crni labudovi" i nekadašnji zamjenik komandanta ove jedinice u kojoj je tokom agresije bio i Bukvarević, rekao je da je sve iznenadila smrt njihovog saborca.

 

8c0bf36b53078d2414b4ce085829bfc9

 

- Jednostavno je nestao za sedam do deset dana. U posljednjih pet godina intenzivno smo radili, ako nismo bili zajedno razgovarali smo telefonom. Teško se pomiriti da je naš Salko preselio na bolji svijet. To je bila jedna dobra duša, čovjek uvijek nasmijan, raspoložen, s njime ste mogli uvijek razgovarati na bilo koju temu. Htio je pomoći svakome, nikad se nije izmicao, a istovremeno bio je pravi patriota. Ako Bosna ima pravo patriotu, bio je to Salko Bukvarević - kaže Subašić.

 

On je podsjetio da je Bukvarević zajedno s herojem odbrambeno-oslobodilačkog rata Senadom Mehdinom Hodžićem, na prostoru tuzlanske regije formirao Patriotsku ligu.

 

- On je sve podredio odbrani BiH. Ja ga od tada znam. Dali smo maksimum da bi odbranili državu, ali i u miru smo nastavili kroz pomaganje porodica, borački zakon. Zakoni koje je radio su ga iscrpili, teško je bilo svima udovoljiti, a on je to sve nosio i prihvatao. Borio se za svakoga - zaključio je Subašić.

 

Istočna Bosna.com