- Rebalansom budžeta prvobitni iznos za ovu namjenu je sa 1.999.400 KM smanjen na million KM. Istovremeno je prebačen na poziciju – izdaci za otplatu neizmirenih obaveza iz ranijih godina. Tako je navedeno u odgovoru Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS-a na moje zastupničko pitanje. Vlasti RS-a su i ranijih godina od predviđenih suma isplaćivali svega dvadesetak posto. To je vrhunac bezobrazluka prema ljudima koji su otjerani s posla zbog svoje nacionalnosti.



Sada je taj umanjeni iznos prebačen na drugu poziciju, a to nema veze s otpremninama. To je priča za malu djecu. Kada sam upitao ministricu finansija Zoru Vidović zašto se taj million KM ne vrati na poziciju gdje je predviđeno za otpremnine, odgovor je bio da ne može. Razlog je ustvari što je rebalans budžeta RS-a nategnut i nemaju prostora za promjene – kaže Bratić.

 

Prema njegovim riječima, i ranijih godina Bošnjaci i Hrvati su do ono malo otpremnina dolazili na osnovu molbi, poznanstava u resornom ministarstvu…

 

- Umjesto da se primjenjuje zakon i izvršavaju u potpunosti budžetske stavke, ljudi se primoravaju da se ponižavaju kako bi dobili svoj novac. I mi smo iz grupe "Zajedno za BiH" pomagali kako bi ostvarili svoja prava. Obratit ćemo se i Ustavnom sudu RS-a jer je ovo pitanje koje se tiče vitalnog nacionalnog interesa. Ako ne bude pozitivne odluke, idemo na sljedeću instancu, Ustavni sud BiH – poručio je Bratić.