30
Juli

SALKIĆ U POVODU BAJRAMA: POKUCAJMO NA VRATA UGROŽENIM I NEMOĆNIM, PRUŽIMO POMOĆ

Published in BiH

bh. entiteta RS Ramiz Salkić ukazao je danas u povodu predstojećeg Kurban-bajrama da je neophodno okrenuti se najvećim vrijednostima u životu te pružiti pomoć ugroženim i nemoćnim.

 

Hayat
 

U čestitki muslimanskim vjernicima u Bosni i Hercegovini i dijaspori, Salkić je naglasio da muslimani u našoj domovini, ali i cijelom svijetu, nakon najodabranijeg mjeseca i Ramazanskog bajrama, najveći muslimanski blagdan Kurban-bajram, dočekuju u potpuno drugačijem ambijentu i okolnostima, koje su posljedica globalne pandemije.

 
  • Danas, na Arefatu, umjesto dva miliona hadžija, boravi njih tek hiljadu. Ova situacija, u kojoj su hadžije iz cijelog svijeta, ali i iz Bosne i Hercegovine, spriječene obaviti ovu vjersku dužnost, najbolje pokazuje s kakvim se problemom cijeli svijet suočava – istakao je entitetski potpredsjednik.

Neka nas ovaj problem, u ovim blagdanskim danima, kako kaže, podstakne da izvučemo pouke, te da se svi zajedno okrenemo najvećim vrijednostima u životu, čemu uči i vjera islam.

  • Iskoristimo ove blagoslovljene dane, poštujući sve mjere i preporuke nadležnih i Islamske zajednice, da se više posvetimo svojim porodicama, rodbini i komšijama, a posebno, izdvojimo vremena, i pokucajmo na vrata ugroženim i nemoćnim. Podijelimo im kurbansko meso i pružimo potrebnu pomoć. To su neke od najvećih i suštinskih vrijednosti Kurban-bajrama – naveo je Salkić.
Anadolija

Pozvao je i da se pomogne povratnicima.

 
  • Svi oni koji su tokom agresije protjerani sa svojih ognjišta i danas žive u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine, neka u ovim blagdanskim danima posjete svoja rodna mjesta, urede mezarja svojih najmilijih, te pomognu svojim rođacima i komšijama povratnicima. Nažalost, hiljade naših sugrađana koji žive izvan domovine, zbog mjera u zemljama u kojima žive, neće moći posjetiti svoja ognjišta. Duboko smo svjesni koliko im znači dolazak u domovinu, posebno za vrijeme najvećeg blagdana – saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Izrazio je iskrenu nadu da će Kurban-bajram donijeti radost u domove.

  • Nadam se da će donijeti nafaku i slogu u porodice, svima nama jedinstvo i zajedništvo, a našoj domovini prosperitet i napredak, svim muslimanima u Bosni i Hercegovini i inostranstvu Bajram šerif mubarek olsun – navodi se u čestitki Ramiza Salkića.
Last modified on četvrtak, 30 Juli 2020 22:50

Istočna Bosna