Print this page
29
Juli

NEKA JE RAHMET DUŠI DOBROG ČOVJEKA SALKE BUKVAREVIĆA: ONI KOJI OSTAJU NEKA ZAVRŠE ONO ŠTO JE ON ZAPOČEO

Published in BiH

Ko je poznavao Salku, zna da on nije bio naročito visok, nije bio neke korpulentne građe, ali njegovo srce bilo je ogromno, a duša čista, bosanska. Zato se nije libio ustati i pred naizgled mnogo većima i jačima. Tako je bilo u ratu pred agresorom. Tako je bilo u miru kada se borio za prava boračkih kategorija.

 

 

Borac. Ta riječ najbolje opisuje rahmetli Salku. Nikada nije kalkulisao kada je trebalo braniti svoj narod i svoju zemlju. Znaju to svi njegovi Crni labudovi. Znaju to svi borci, znaju zlatni ljiljani, znaju ratni vojni invalidi, znaju porodice šehida o kojima je najviše govorio…

 
  • Kad je počeo rat, bilo je lakše. Znaš gdje ti je neprijatelj. On s puškom, ti s puškom… Ono što je bilo prije nego se zapucalo za mene je bilo mnogo teže. Spremao se rat. Valjalo je organizovati ljude i odbranu, a ne znaš ko ti šta misli. Znaš da te prate… Ali smo uspjeli – tako je govorio dobri čovjek i veliki borac Salko Bukvarević.

Moglo bi se dugo nabrajati šta je sve uradio kao federalni ministar boraca. Vjerovatno je uradio više nego svi njegovi prethodnici zajedno. Nije o tome mnogo govorio. On je govorio o onome što nije uradio i zbog čega njegov posao nije završen. O tome je pričao i posljednji put kada smo se vidjeli – o dugu prema djeci šehida.

“Još ih je”, govorio je, “preko 2.000 na zavodima za zapošljavanje. Najviše u Kantonu Sarajevo.” Njegovim inicijativama u proteklim godinama zaposleno je blizu 5.000 djece šehida. Ali one 2.000 njega su boljele do posljednjeg dana. Rekao mi je kako bi u Kantonu Sarajevo, samo da po jedno-dvoje prime institucije i javne kompanije, taj problem bio riješen.

 

Uporno se borio za tu djecu. Nije dočekao da i tu bitku dobije. Siguran sam da bi od te djece tražio halala, iako, hiljade su svjedoka, nije bilo dana da o njima nije mislio i pokušavao im pomoći…

Siguran sam da bi od onih koji preuzimaju amanet i brigu o djeci šehida tražio da u ovim danima ne govore mnogo o njemu, već da urade sve što mogu da završe posao koji je on započeo. Tako će ga se najbolje sjećati. Dobrog Salke Bukvarevića. Da mu se Allah, dž. š., smiluje i obraduje ga dženetom.

 

(Senad Omerašević)