Iako je Faktor, još 16. jula poslao upit u vezi skidanja transparenta, odgovor nismo dobili, ali ga je dobio zastupnik u Skupštini TK Midhat Čaušević.

 

- Uprava policije nadležna za unutrašnju kontrolu, odmah po saznanju za spomenuti događaj, izvršila preliminarne provjere, prilikom čega je utvrđeno da su policijski službenici PS Centar, vršeći redovni obilazak u ulici Zmaja od Bosne, na mostu Pasarela uočili transparent dimenzija 100x80 centimetara, s natpisom "Oprostiti nećemo! 11.07.'95.", koji su postavljen od strane NN lica. Obzirom da je transparent bio postavljen na pješačkom mostu iznad saobraćajnice, o navedenom su putem telefona obaviješteni glavni inspektor za inspekcijske poslove Grada Tuzla i građevinski inspektor u inspekcijskim službama Grada Tuzla, koji su nadležni za postupanje - navodi se u odgovoru koji potpisuje direktor Uprave policije MUP-a TK Safet Ibrahimović.

 

Dalje navodi da su inspektor "nakon što su obaviješteni o svim činjenicama izjavili policijskim službenicima da se transparenti ne mogu postavljati na opisanom mjestu jer je to suprotno važećim zakonskim odredbama, ali da nemaju dežurne uposlenike, jer se radilo o neradnom danu, danu vikenda, zbog čega su od policijskih službenika tražili da uklone transparent i dostave ga u nadležnu gradsku službu na nadležnost i daljnje postupanje".

 

Policajci su nakon toga, po uputama inspektora, fotografirali transparent i u prilogu akta ga uputili u nadležnu Službu za inspekcijske poslove Grada Tuzle.

 

O svemu je, navodi se u odgvoru direktora Uprave policije, obaviješten i nadležni tužilac koji je konstatirao da nema elemenata krivičnog djela.

 

Također u cilju utvrđivanja činjenica bitnih za donošenje ocjene zakonitosti postupanja policijskih službenika, od strane organizacione jedinice Uprave policije nadležne za unutrašnju kontrolu, pokrenut je interni postupak, čije je provođenje u toku, zaključeno je u odgovoru na upit zastupnika Čauševića.

 

Dodajmo da ostaje nejasno kako su policajci mogli postupiti po usmenom nalogu inspektora i da li je neko iz policijske stukture imao ulogu prilikom izdavanja naredbe za uklanjanje transparenta.