27
Juni

MANIFESTACIJA 510. ‘DANI AJVATOVICE’: KONJANICI IZ KARAULE KRENULI KA AJVATOVICI

Published in BiH

U okviru obilježavanja tradicionalne vjersko-kulturne manifestacije 510. “Dani Ajvatovice”, jutros je iz Karaule, nedaleko od Turbeta u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, krenulo oko 75 konjanika, koji će nakon prolaska kroz Donji Vakuf nastavili put ka Pruscu, gdje će sutra biti održan centralni dio manifestacije. 

 


AA
 

Ukupno oko 75 konjanika različitih starosnih dobi, među kojima oko 50 iz Karaule, a ostatak iz Zenice, odjeveni u tradicionalnu nošnju, nakon učenja odlomaka iz Kur’ana i dove, krenuli su ka najvećem dovištu muslimana u Evropi, Ajvaz-dedinoj stijeni u Pruscu.

 

 

Prije polaska, učesnicima su podijeljene zaštitne maske i ponovljene preporuke u vezi s sprečavanjem širenja koronavirusa. Svi programski sadržaji ovogodišnje manifestacije će biti organizovani u skladu sa važećim mjerama nadležnih organa i svi posjetitelji su pozvani na poštivanje istih.

 

Konjanici odjeveni u tradicionalnu nošnju, učeći tekbire i ilahije, uz prve zrake sunca prošli su kroz malo mjesto Karaulu, dok su ih sa prozora kuća i avlija ispraćali i sretan put poželjeli lokalni mještani.

 

 

 

Prolazak konjanika kroz selo i sveukupan prateći ambijent na trenutak je posmatrače mogao vratiti u neka minula vremena. Nekoliko mališana također je jutros na konjima krenulo ka Ajvatovici, što ukazuje da će ova tradicija biti nastavljena i u godinama koje slijede, javlja Anadolija.

 

Među najstarijim konjanicima koji su danas krenuli ka Pruscu je Enes Čizmo, 65-godišnjak porijeklom iz Karaule. U razgovoru s novinarom AA kaže kako Ajvatovicu pohodi već 20 godina bez prekida.

Istočna Bosna