23
Juni

Dodik u Moskvi u svoje, a ne u ime Predsjedništva BiH

Published in BiH
  •  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Dodik je u Moskvi sa predstavnicima država bivšeg Sovjetskog Saveza

FOTO: ARHIV 

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u Moskvi putuje u svoje, a ne u ime Predsjedništva BiH, nezvanično je potvrđeno "Avazu". Poziv za prisustvo Paradi pobjede koja se povodom 9. maja organizira u glavnom gradu Rusije dobila su sva tri člana Predsjedništva BiH, ali odluka o odlasku, ko će predstavljati BiH, kao ni platforma za nastup tokom posjete, na sjednici Predsjedništva nikada nije donešena.  

U međuvremenu, Parada pobjede, koja je tradicionalno bila organizirana 9. maja, zbog pandemije koronavirusa pomjerena je za 24. juni, dan kada je 1945. godine na Crvenom trgu održana historijska parada pobjednika koju su predvodili maršali Georgij Žukov i Konstantin Rokosovski. Ovom događaju, Dodik prisustvuje kao član Predsjedništva BiH, ali nema ovlasti da nastupa u ime BiH.

Inače, Dodik je u Moskvi sa predstavnicima država bivšeg Sovjetskog Saveza - Rusije, Bjelorusije, Abhazije, Moldavije, Kirgizije, Uzbekistana, Tadžikistana, Južne Osetije, te Srbije, a izostalo je prisustvo državnika iz brojnih evropskih država.

Predsjednici Češke, Azerbejdžana, Jermenije i Japana svoj izostanak pravdali su pandemijom COVID-a 19, predsjednik Turkmenistana izostao je zbog proslave rođendana, dok su iz Ukrajine poručili da ne bi prisustvovali ni da su dobili poziv.

Istočna Bosna