On je naglasio da jedino Bošnjaci nisu imali kroz državne institucije oružane formacije koje su imale za cilj da etnički očiste teritorije i druge narode, kao što su Bošnjaci bili predmet takvih napada i ugrožavanja.

 

- Historijski ugroženi suzbijanjem bosanskog i bošnjačkog identiteta, pokušajem brisanja i prekrajanja historijskih činjenica, stavljanjem u zaborav Bosne kao najstarije države na Balkanu, njenog kontinuiteta kroz dugu historiju, negiranjem kulture i jezika, kao i stalnim zabranama... - naveo je Bratić.

 

Poručio je da onaj ko se zanimao šta se dešavalo na prostorima sadašnje BiH, mogao je da već u prvim danima ratne 1941. godine nađe podatak da su u Prijedoru, Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci, Bijeljini, Zenici i Tuzli donesene rezolucije kojima su tadašnji muslimani stali u odbranu svojih komšija i tražili da se prekine teror, ubistva i progoni njihovih komšija.

 

- U Jasenovcu je, po zvaničnim podacima i u beogradskom institutu, život izgubilo 1.500 do 1.800 Bošnjaka, a po nekim procjenama 10.000 do 15.000 - rekao je Bratić.

 

Podsjetio je da je i srpski kralj Petar II Karađorđević na petom Svesrpskom kongresu u Chicagu rekao: "Mi Srbi ne treba da zaboravimo da su u odbranu srpskog življa u NDH prvi ustali baš najugledniji muslimani".