Print this page
31
Maj

Sud BiH ima rok do 16 sati da se očituje o mjerama za Novalića, Solaka i Hodžića

Published in BiH
Sud BiH ima rok do 16 sati da se očituje o mjerama za Novalića, Solaka i HodžićaFoto: T. S./Klix.ba
 
 
Sud Bosne i Hercegovine trebao bi u zakonskom roku koji ističe od 16 sati donijeti odluku o tome da li će prihvatiti ili odbiti prijedlog Tužilaštva BiH o određivanju mjera za osumnjičene u aferi "Resipiratori" odnosno premijeru Fadilu Novaliću, suspednovanom direktoru Federalne uprave civilne zaštite, te direktoru Srebrene maline Fikretu Hodžiću.
 
Također, sud može donijeti i neke druge mjere među kojima su zabrana sastajanja sa svjedocima, zabrana napuštanja prebivališta i sl.

Tokom sedmosatnog ročišta kojem su prisustvovali i mediji, Tužilaštvo je pokušalo dokazati da su se Novalić, Solak i Hodžić udružili radi činjenja krivičnog djela, zloupotrebu položaja, primanje nagrade za trgovinu utjecajem, pranje novca i krivotvorenje isprava.

Tužilaštvo smatra da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli uticati na dokaze, svjedoke i saučesnike te da bi moglo doći do remećenja javnog reda i mira.

Tužioci smatraju da su Novalić i Hodžić komunicirali i prije nego je zvanična ponuda Srebrene maline došla do kabineta Vlade FBiH, a sve se, tvrdi se, odvijalo privatnom komunikacijo, pa je tako Novalić dobio i ponudu za dvije vrste respiratora, invazivne i neinvazivne, a da je premijer samo jednu ponudu proslijedio Zavodu za javno zdravstvo.
 
Advokati očekuju da će njihovi branjenici biti pušteni na slobodu, te da bi određivanje pritvora primjerice Novaliću moglo imati ozbiljne posljedice, čak i pad Vlade FBiH.

Advokatica Fadila Novalića, Vasvija Vidović, kazala je da su navodi Tužilaštva paušalni te da nisu zasnovani na dokazima.
 
Last modified on nedjelja, 31 Maj 2020 15:00