31
Maj

Novalić u sudnici poručio Tužilaštvu: Ne može se dokazati nešto što se nije desilo, ja ću iz ovoga izaći čist

Published in BiH

‘Ne možete dokazati nešto što se nije desilo’, poručio je Fadil Novalić tužiocima i Tužilaštvu na ročištu rano jutros. I dodao da tužioci pokazuju brutalno neznanje o radu Vlade.

 


Hayat
 

Ali, sudeći prema događajima na ročištu, nije to bilo jedino neznanje koje su pokazali. I iskusni advokati odbrane ostali su začuđeni nivoom neznanja, površnosti i odsustvom osnovnog stručnog znanja tužilaca. ‘Nikada nisam vidjela predmet s ovoliko nejasnoća i apstraktnih tvrdnji’, zaprepašteno je izjavila jedna od najiskusnijih advokatica u našoj zemlji Vasvija Vidović. ‘Krivična djela, recimo pranje novca, ne samo da nisu potkrijepljena dokazima, nego, štaviše, nisu ni opisana’, dodala je Vidović.

 

Drugi su se pitali je li moguće da se želi dokazati kako bi neko kriminal organizovao prepiskom na viber grupi. Ili kako je moguće da tužioci žele dokazati djelo udruživanja radi počinjenja krivičnog djela, a ne navode ko je to koga ‘udružio’, ko je šta u grupi radio, niti kako je moguće da prije marta jedan od njih uopće nije poznavao niti bilo kada sreo drugu dvojicu.

I ranije je bilo čuđenja – otkud u navodima Tužilaštva da je budžet oštećen za više od 10,5 miliona maraka kada je svima jasno da je 100 respiratora stiglo iz Kine (koji su morali biti plaćeni), da su plaćeni troškovi avioprijevoza, poreza i taksi, da je UIO potvrdio uplatu PDV-a… Kako onda, pored svih troškova, opet ostane 10,5 miliona KM? Naravno, nikako.

 

A šta ako Tužilaštvu i tužiocima uopće nije cilj optuživanje osumnjičenih?

Šta ako zaista dokaza nema, a slučaj je montiran?

 

Šta ako se od samog početka slučaj pokušava ‘prodati’ javnosti, a ne dokazati sudu?

‘Na pitanje zašto su objavili dokaz o kojem nije raspravljano, kazali su da oni imaju svoj mediaplan’, tako je Tužilaštvo odgovorilo advokatu. Imaju mediaplan. Znate li šta je mediaplan? O njemu se nikako ne uči na pravnim fakultetima, nije dio testa za polaganje advokature, ne spominje ga Zakon o krivičnom postupku. Mediaplan se pravi za potrebe kampanja. Kampanje imaju ciljeve, uprostit ćemo – prodati proizvod ili uslugu ili prodati priču. Za kampanju su potrebni mediji. I vrlo važno – svaki mediaplan definiše troškove – kampanja košta.

Napravite li anketu među novinarima s pitanjem: Koji je najčešći odgovor koji ste dobili i dobijate iz Tužilaštva na službene upite u posljednjih 10 godina? Nema sumnje, uvjerljivo najčešći odgovor u anketi bit će: Iz Tužilaštva uvijek odgovaraju: BEZ KOMENTARA.

Otkuda onda, u predmetu ‘Respirator’ cijeli mediaplan.

I samo malo prizovite sjećanje ili “zaguglajte” i sve će vam se samo kazati. Određeni mediji, jedan više nego svi drugi skupa, iz dana u dan su objavljivali dokumente iz dokaznog spisa Tužilaštva. Naravno, uz dokumente je išlo pregršt komentara i obavezno bombastični i osuđujući naslovi. Treba li potcrtati da se do takvih dokumenata ne može doći na zakonit način, niti metodama istraživačkog novinarstva?! Dakle, novinari ne dolaze do takvih dokumenata.

 

Putanja je obrnuta. Osim što je takvim objavama kadija želio prije suda u javnosti presuditi akterima afere, uvjeriti javnost u nečiju krivicu – prodati priču, takav angažman je plaćen. I to plaćen javnim, našim novcem.

Tužilaštvu je bilo jasno da će medij koji umije (nije mu prvi put) prodavati priče, prodati i ovakvu. Ali se čini kako je namjera bila, osim osuđivanjem bez suda, do te mjere uznemiriti javnost da se osjeti, da vrši pritisak pod koji će i sud morati podleći.

I u zahtjevu za mjere pritvora navodi se baš ta uznemirena javnost?! Ali zato, kako se tvrdi, nema dokaza. Bila je samo još jedna medijska objava, nekim čudom tempirana je s početkom ročišta. Ali tom objavom je i skrenuta pažnja sa stalnog medijskog kolaboranta Tužilaštva. A sud ne donosi odluke i presude prateći medijske naslove ili da zadovolji apetite jednog dijela javnosti. Ne. Sud, na osnovu dokaza utvrđuje sudsku istinu. Ali ta istina bi mnogo mogla reći i o Tužilaštvu i tužiocima. Zato su počeli uštimavati i ulogu žrtve – kažu, trpe pritiske. Sigurno je da trpe. Ali odakle stvarni pritisak dolazi? Da li možda od onih koji tjeraju da se montiraju političke optužnice? Nećemo saznati.

Barem ne brzo. Ono što ćemo saznati iz pojedinih medija jeste ono što se nalazi u mediaplanu Tužilaštva. Dakle, pravda nije slijepa – gleda na jedno oko!

 

Hayat.ba

Last modified on nedjelja, 31 Maj 2020 14:01

Istočna Bosna