Tužilački tim Tužilaštva BiH je, poručuju iz te institucije, intenzivno radio na ovom slučaju, a taj je intenzivni rad rezultirao pridavanjem statusa osumnjičenih u predmetu "Respiratori" isključivo ovoj trojci.

- Očito je da se ovdje govori o kaznenom djelu, pa čak i o obilježju organiziranog kriminala – poručio je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović 6. maja u intervjuu za Dnevni avaz.

Dva dana ranije je taj predmet u svoje ruke preuzelo Tužilaštvo BiH, kojim rukovodi Gordana Tadić, prva rodica Mije Krešića, zamjenika ministra odbrane BiH i jednog od prvih Čovićevih saradnika.

 

Nakon što se u javnosti pojavila afera "Respiratori", među prvima je istupila federalna ministrica finansija i zamjenica premijera Jelka Milićević (HDZBiH), koja je pokušala sa sebe skinuti bilo kakvu odgovornost za spornu nabavku, tvrdeći da sa njom nije imala nikakvu vezu. Samo dva dana kasnije je potpisala naredbu FUCZ-u o raspodjeli tih respiratora, za koje je prethodno tvrdila da su nezakonito nabavljeni.

 

Borbom protiv pandemije koronavirusa u FBiH, a samim tim i nabavkom sve potrebne opreme za zdravstveni sistem na federalnom nivou, rukovodio je Krizni štab FUCZ-a. Na čelu tog Kriznog štaba je – Jelka Milićević.

 

Ukoliko je Fadil Novalić kao premijer FBiH na osnovu "komandne odgovornosti" uvršten među osumnjičene za spornu nabavku, neobično je da Tužilaštvo BiH na čelu sa Gordanom Tadić tu odgovornost nije prepoznalo u ovlaštenjima i ulozi Jelke Milićević.

 

Neka nadležna zdravstvena institucija je trebala na osnovu prihvatljivosti specifikacija respiratora odobriti njihovu nabavku. "Zeleno svjetlo" po pitanju prihvatljivosti ponuđenih respiratora može dati samo Zavod za javno zdravstvo FBiH. Na čelu Zavoda za javno zdravstvo FBiH je – HDZ-ov direktor Davor Pehar.

 

Tužilaštvo BiH na čelu sa Gordanom Tadić ni u Peharovim ovlaštenjima i ulozi nije prepoznalo eventualnu odgovornost za spornu nabavku.

 

Pitanje koje se nameće jeste zašto bi Tužilaštvo BiH selektivno procesuiralo odgovorne, izostavljajući kadrove HDZ-a BiH, a svojstvo osumnjičenog prišilo premijeru Fadilu Novaliću. Odgovor se može pronaći u epilogu ovakvog postupanja Tužilaštva BiH. Poslovnik o radu Vlade FBiH predviđa da u situacijama u kojima je premijer spriječen da obnaša svoju dužnost, a to je upravo situacija kojoj svjedočimo, njegove ovlasti preuzima zamjenik. Njegov zamjenik je – Jelka Milićević.

 

Sa Jelkom Milićević na čelu Vlade FBiH i Marinkom Čavarom kao predsjednikom FBiH, HDZ bi imao potpunu kontrolu nad ovim bh. entitetom. Ujedno bi reduciranjem odgovornosti za spornu nabavku isključivo na kadrove Stranke demokratske akcije (SDA) izvršili pritisak na tu političku opciju u kontekstu izmjena izbornog zakonodavstva, ali i uzvratili udarac za smjenu sebi bliskih članova Centralne izborne komisije (CIK) BiH i imenovanje novih, zbog čega su HDZBiH i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) izgubili kontrolu nad tom institucijom. S obzirom na to da bi gubitak kontrole nad CIK-om za HDZBiH mogao značiti i gubitak vlasti nakon Općih izbora 2022. godine, reagirala je, uprkos izostanku bilo kakvih ovlasti, upravo – Gordana Tadić.

 

Nemojte misliti da u narednom periodu neće biti predmeta visoke korupcije – poručila je 11. marta sa govornice u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Gordana Tadić.

 

U "narednom periodu" je Tadić uspjela pronaći tek jedan predmet u kojem je prepoznala visoku korupciju. Bez potrebe da se iz arhiva vade koruptivne aktivnosti iz prošlosti, koje su bile mnogo većeg obima i u kojima su akteri zvaničnici HDZ-a BiH i SNSD-a, a koje se čuvaju u ladicama Tužilaštva BiH, za usporedbu je dovoljno spomenuti aktuelnu nabavku mobilne bolnice u entitetu RS. Projekat vrijedan 4,2 miliona KM, koji je rezultirao pravljenjem svadbenog šatora na ledini, za Tužilaštvo BiH ne samo da nije bio prioritet, već čak nije ni zaslužilo formiranje predmeta.

 

Ulazak "sazad" osoba bliskih čelnicima HDZ-a BiH u Sveučilišnu kliničku bolnicu u Mostaru također nije bilo zanimljivo Tužilaštvu BiH, baš kao i druge nabavke u entitetu RS o kojima su mediji izvještavali u proteklom periodu.



 

Činjenica da je Tužilaštvo BiH slijepo na druge afere ne znači da nije potrebno istražiti sve okolnosti i sankcionirati odgovorne za spornu nabavku respiratora, ali je indikativno da je za Tužilaštvo BiH kojim rukovodi Gordana Tadić prioritet isključivo taj predmet i da su pri utvrđivanju osumnjičenih imali vrlo selektivan pristup na osnovu stranačke pripadnosti.

 

Istraga zakonitosti nabavke respiratora i utvrđivanje odgovornosti "zaslužnih" je očigledno izašlo van okvira pravosudnog postupka, te se u potpunosti prebacilo na politički teren, na kojem stranke koje kontroliraju rad pojedinih pravosudnih institucija nastoje na taj način sebi priskrbiti bolje političke pozicije i kontrolu nad institucijama kojima će sačuvati te pozicije.