- Koruptivne radnje bivšeg zastupnika Amira Zukića potkopale su vladavinu zakona u Bosni i Hercegovini. Kao rezultat toga, javno ga proglašavam nepoželjnim u SAD. S našim partnerima u BiH ostajemo ujedinjeni u borbi protiv korupcije - poručio je Pompeo.

Zukić je podsjećamo uhapšen u februaru 2017. godine zbog korupcije pri zapošljavanju u javnim preduzećima. Suđenje koje je u toku počelo je u maju 2017. godine.

 

U objašnjenju objavljenom na stranici State Departmenta, navodi se da je ova odluka donesena "zbog njegove umiješanosti u značajnu korupciju", objavila je N1.

 

- U svom službenom svojstvu poslanika Predstavničkog doma u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) i kao generalnog sekretara Stranke demokratske akcije (SDA), Zukić je bio umiješan u koruptivne radnje koje su narušavale vladavinu zakona u Bosna i Hercegovina - navodi se.

 

Ovo imenovanje je provedeno u odjeljku 7031 (c) Zakona o odobravanju sredstava za državne, strane operacije i povezane programe iz 2020. godine (Div. G, P.L. 116-94). Na osnovu odeljka 7031 (c), nakon što državni sekretar imenuje službenike stranih vlada za direktno ili indirektno učešće u značajnoj korupciji, ti pojedinci i članovi njihove uže porodice nisu podobni za ulazak u Sjedinjene Države.

 

- Ova oznaka potvrđuje američku posvećenost borbi protiv korupcije u Bosni i Hercegovini. Sjedinjene Države i dalje stoje sa narodom Bosne i Hercegovine u njihovoj borbi protiv korupcije. Odjeljenje će nastaviti koristiti ove vlasti za promociju odgovornosti za korumpirane aktere u ovoj regiji i širom svijeta.