22
Maj

PO HITNOM POSTUPKU IZMJENE ZAKONA O PREDŠKOLSKOM, OSNOVNOM I SREDNJEM OBRAZOVANJU U RS-U

Published in BiH

Vlada Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini, na današnjoj sjednici usvojila je izmjene i dopune tri zakona u oblasti vaspitanja i obrazovanja, odnosno prijedloge izmjena i dopuna zakona o predškolskom, osnovnom i srednjem vaspitanju i obrazovanju, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Vlada RS
 

Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture RS rekla je da su spremni da po hitnom postupku predlože i upute skupštini na razmatranje i usvajanje ova tri prijedloga iz razloga da bi sve što su planirali kroz akcioni plan za reformu obrazovanja mogli primjenjivati od septembra ove godine.

 

 

Ona je objasnila da je kroz izmjene i dopune zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju predviđeno besplatno pohađanje predškolskih ustanova za djecu sa poteškoćama u razvoju i djecu bez roditeljskog staranja.

 

  • U izuzetnim slučajevima kao što su nerazvijene i izrazito nerazvijene jedinice lokalne samouprave gdje ne postoje predškolske ustanove, osnovne škole, škole za djecu sa smetnjama u razvoju, ustanove socijalne zaštite mogu obavljati djelatnost predškolskog vaspitanja i obrazovanja u okviru posebnog odjeljenja ili organizacione jedinice”, rekla je Trivić i dodala da je ova odluka donesena kako bi bilo omogućeno da djeca pohađaju predškolsko vaspitanje i u lokalnim zajednicama koje nemaju izgrađene kapacitete.

Natalija Trivić je rekla i da je u zakon uvršten i Program pred polazak u školu, koji finansira Vlada RS, a koji se može odvijati i u osnovnim školama gdje nema predškolskih ustanova.

 

Dodala je da su u zakon uvršteni Resursni centri za inkluzivno vaspitanje i obrazovanje, kao i da se vođenje pedagoške dokumentacije i evidencije može voditi i u elektronskoj formi.

 

  • Što se tiče izmjena i dopuna Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, Akcionim planom za reformu obrazovanja predvidjeli smo aktivnosti koje se tiču od inoviranja nastavnih planova i programa, preko inovativnog pristupa izvođenju nastave, same organizacije nastave i u tom kontekstu da bismo primjenili ono o čemu smo pričali potrebno je da uvedemo zakonske odredbe koje se prvenstveno odnose na organizovanje fakultativne nastave”, kazala je ona.

Pojasnila je da će fakultativna nastava biti jasno definisana propisima i dostavljena svakoj školi da djeca prema svojim interesovanjima, sklonostima, vještinama mogu da izaberu određene predmete, odnosno fakultativne nastave koje žele da pohađaju.

 
  • Propisano je da nastavu u drugoj trijadi u 4. i 5. razredu izvodi nastavnik razredne nastave i predmetni nastavnik drugih predmeta, a nastavu u 6. razredu i dalje izvode nastavnici predmetne nastave”, kazala je ona.

Predviđeno je donošenje pravilnika o standardima udžbenika za osnovne i srednje škole koji u ovom momentu ne postoje.

 

  • Izmjene i dopune Zakona o srednjem vaspitanju i obrazovanju odnose se na razradu aktivnosti po pitanju srednjih stručnih škola i definisanju da umjetnička škola može biti muzička, baletska i likovna”, rekla je ona.

U skladu sa tim uvodi se nova struka – kultura i umjetnost.

 

Za stručne škole propisano je da se praktična nastava kod poslodavca, koja je već bila primjenjena i od tekuće školske godine, da se odvija do 25 posto u okvirima kompanije poslodavca u odnosu na ukupnu praktičnu nastavu koja je definisana u školama.

 

  • Uveli smo definisanje mentora kao lica koje određuje poslodavac koji realizuje praktičnu nastavu, koji je u radnom odnosu kod poslodavca i ima položen ispit za mentora. Takođe, uveden je termin projektna nastava koji se razlikuje od praktične nastave”, rekla je ona.

Istočna Bosna