20
Maj

UŽARENA RASPRAVA NA SJEDNICI: PREDLOŽENO UKIDANJE 700 KM PAUŠALA PARLAMENTARCIMA

Published in BiH

Na nastavku sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH zastupnici su raspravljali o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

 

 
 

Predlagači su Mirjana Marinković-Lepić i Predrag Kojović iz Naše stranke.

 

  • Dva su razloga zbog kojih sam podnijeli inicijativu, a to je pije svega da se sve naknade poslanika i delegata regulišu u zakonu. Drugi je razlog činjenica da parlamentarci imaju jako visoka primanja koja višestruko prelaze primanja građana i prema toj nesrazmjeri su među najvišim u regionu. Kao jedan od ciljeva zakona navedeno je i ukidanje poslaničkih paušala. Utvrđeno je da smo osim Slovenije zemlja sa najvišim iznosom paušala u regionu – kazala je Marinković – Lepić.

 

Naglasila je da je pojedinačni paušal od 700 KM previsok i nepotreban. Mjesečni planirani iznos paušala poslanicima i delegatima iznosi 40.671 KM što za mandatni period od 4 godine iznosi 1.952.245 KM.

 
  • Osim paušala, još dvije vrste novčanih davanja su umjesto zakonom utvrđeni odlukom Zajedničke komisije za administrativne poslove za poslanike i delegate koji nisu u radnom odnosu u PSBIH i to: razlika plaće i naknada troškova za službeno putovanje radi učešća na sjednici PS – dodala je.

 

Zastupnik HDZ-a Nikola Lovrinović je doveo u pitanje ustavnost zakona te je rekao da su brojni usposlenici institucija koji nemaju visoke plate .

 

Zastupnik Naše stranke Damir Arnaut mu je replicirao da je Ustavnopravna komisija jednoglasno rekla da je zakon usklađen sa Ustavom, a da se ovo rješenje uopće ne dotiče plata uposlenika već isključivo izabranih i imenovanih zvaničnika.

 
  • Neću podržati zakon zašto što smatram da imam pravo da u svojoj izbornoj bazi raspolažem ovim novcem. Plate jesu visoke. Ja svoj novac želim da usmjeravam tamo gdje mislim da treba. Želim i da svoj novac ulažem i u marketinške svrhe – kazala je zastupnica SNSD-a Sanja Vulić, piše Klix.

 

Arnaut je kazao da postoji zakon o finansiranju političkih stranka i da se novac za kampanju mora prijaviti, poručivši joj da “ukoliko to vi tako radite onda je to problematično”.

Istočna Bosna