18
Maj

ČERKEZ ODGOVORIO TREBA LI I DALJE NOSITI MASKE, RUKAVICE, DA LI ĆE SE UČENICI VRATITI U ŠKOLSKE KLUPE

Published in BiH

Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje kazao je da je epidemiološka situacija u FBiH stabilna te da u je u posljednja 24 sata, od 632 testiranih, pozitivno dvoje pacijenata.

 

Fena
 

U blonicama je na liječenju 26 osoba, ni jedna nije na respiratoru. Broj oporavljenih je 804, od čega 22 u poslednja 24 sata.

 
  • Mjere su dale puni efekat. Sada nema kolektivne odgovornosti, na svakom pojedincu je odgovornost da se pridržava mjera i spriječi širenje korone. I dalje preporučujemo mjere zaštite, masku, po mogućnosti rukavice, distanca, često pranje ruku… – kazao je Čerkez.

 

Kazao je da će i ove sedmice razmatrati mjere i do šestog mjeseca ići sa još ublažavanja.

 

Upitan za mjeru samoizolacije za one koji dolaze u BiH, kazao je da se posljednjih dana stvara pritisak na nadležene njih da ukinu određene mjere.

 
  • Nas vodi epidemiološka situacija, a ne gledamo je samo u BiH, već i drugim zemljama –  kazao je on, kazavši da su svjesni da su mnogi nezadovoljni, ali da bi bili nezadovoljniji “da se ponovo moramo vraćati na početak COVID-a”.

 

Kazao je da će ove sedmice razmotriti to pitanje.

 

Na novinarsku konstatciju da mjere zaštite koje su na snazi nisu ispoštovane na subotnjem skupu antifašista u Sarajevu, Čerkez je kazao da to nije pitanje za Štab, već za MUP.

 

Upitan za mogući nastavak fudbalske lige BiH, kazao je da bi se to moglo desiti u šestom mjesecu, ako epidemiološka situacija bude povoljna.

 

Upitan za otvaranje šoping centara, ponovio je raniji stav da će oni biti otvoreni u trećoj fazi, između 24 i 28. maja.

 

Kada je riječ o školskoj godini, kazao je da će ona biti okončana online, jer nema smisla vraćati učenike u školske klupe, jer školska godina završava uskoro.

Istočna Bosna