09
April

ČERKEZ PORUČIO GRAĐANIMA FBIH DA NIJE VRIJEME ZA OPUŠTANJE

Published in BiH

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez izjavio je da je evidentno koliko je sunce izmamilo građane Federacije BiH na ulice, te ih je upozorilo da imaju veću odgovornost kako se ne bi pogoršala trenutna situaciju u vezi sa širenjem koronavirusa.

 

 
 
 
  • Nije vrijeme za opuštanje iako je epidemiloška situacija u Federaciji BiH stabilna. Potrebna je veća disciplina građana – rekao je Čerkez.

U posljednja 24 sata registrovano je 36 građana pozitivnih na koronavirus. Izvršeno je 415 testiranja pri čemu se vidi da se broj ustalio odnosno da se dnevno više od 400 građana u Federaciji BiH testira.

 

S obzirom da se nalazimo u vanrednoj situaciji Čerkez je naglasio da svaki ljekar treba obavljati svoju dužnost i biti maksimalno odgovoran.

 

  • Izbjegavanjem svojih obaveza direktno ugrožavaju zdravlje stanovništva. Do sada Federalno ministarstvo zdravstva nije informisano o većem broju ljekara koji su otišli na bolovanje u odnosu na raniji period prije pandemije koronavirusa – istakao je Čerkez.

Potvrdio je da u Federaciji BiH nema nikakvih poteškoća pri obavljanju obdukcija na građanima koji su bili zarženi koronavirusom.

 

  • Nema nikakvih prepreka da bi se to radilo i pri tome su izdate mjere Svjetske zdravstene organizacije. Potrebno je samo da se nabavi oprema, koja nije različita od drugih vurusnih oboljenja – poručio je Čerkez danas na pres-konferenciji u Vladi FBiH.

Istočna Bosna