04
April

Oglasila se i majka zaraženog dječaka: Ne mogu shvatiti zbog čega nas napadaju i ne daju riječi utjehe

Published in BiH
  •  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Održana je vanredna sjednica Gradskog štaba civiline zaštite

FOTO: H. ČALIĆ

 

Nakon što je kod dvoipogodišnjeg dječaka sa područja Gračanice otkriveno da je pozitivan na koronavirus, održana je vanredna sjednica Gradskog štaba civiline zaštite, kojom je predsjedavao komandant Nusret Helić.

Epidemiološku situaciju predstavila je Murisa Ustavdić-Šadić. Konstatirano je da se i dalje preduzimaju sve ljekarske, higijenske i ostale mjere zaštite od pandemije.

 
 
 
 
 
 
Volume 0%
 
 

Dezinfekcijski tunel

Izolatorij u sportskoj dvorani Luke sa 50 kreveta u potpunosti je završen. U ovom slučaju, pomoć je došla od privrednika.

Drugi izolatorij, prema riječima Armina Bagovića, ljekara specijaliste iz Opće bolnice “Dr. Mustafa Beganović”, smješten je u ovoj ustanovi i raspolaže sa 30-40 kreveta i koristio bi se u krajnjoj nuždi, ako bi se iskoristili svi kapaciteti Kliničkog centra u Tuzli.

Za osobe koje se ne budu pridržavale mjera izolacije, osposobljen je prostor Omladinskog udruženja “Anea”, u prizemlju BKC-a.

  • Izolatorij u sportskoj dvorani Luke u potpunosti je završen - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
    Izolatorij u sportskoj dvorani Luke u potpunosti je završenFOTO: H. ČALIĆ

Danas su uposlenici JU Veterinarska stanica ovaj prostor dezinficirali. U ponedjeljak će se ispred Doma zdravlja postaviti dezinfekcijski tunel, koji su izradili konstruktori gračaničke firme “Kovan”.

U Domu zdravlja se, također, preduzimaju mjere zaštite. Čim stignu rezultati testiranja devet radnika, i to četiri iz pedijatrijskog odjela i pet laboratorija Doma zdravlja, koji su zatvoreni, pokušat će se nakon detaljne dezinfekcije i ovi odjeli staviti u funkciju, možda već u ponedjeljak.

Nismo kao jedno

Ovo je novi klaster na području Tuzlanskog kantona. Prvozaraženi koronavirusom, mlađi muškarac iz jedne gračaničke kompanije, u dobrom je stanju i uspješno se oporavlja.

Nakon što su mediji objavili informaciju da je koronavirusom zaraženo dvoipogodišnje dijete sa područja Gračanice, jučer su na društvenim mrežama osuli paljbi i neprimjerene komentare prema roditeljima ovog dječaka.

  • Preduzimaju se sve mjere zaštite - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
    Preduzimaju se sve mjere zaštiteFOTO: H. ČALIĆ

- Evo nas na Infektivnoj klinici u Tuzli. Što je najvažnije, moje je dijete dobro, jede i igra se. Što je, tu je. Ja nisam znala da je moje dijete zaraženo. Moj suprug nije bio izvan Bosne i Hercegovine, on radi u jednoj firmi u Gračanici.

Međutim, ne mogu shvatiti zbog čega nas napadaju, zbog čega nam ne daju riječi utjehe na tim mrežama. Zbog čega u ovoj teškoj situaciji nismo kao jedno - izjavila je majka zaraženog dječaka za jedan lokalni medij u Gračanici.

Istočna Bosna