02
April

U ZENICI SVI PACIJENTI U STABILNOM STANJU: ČEKAJU SE NOVI REZULTATI TESTIRANIH

Published in BiH

Predstavnici Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona održali su danas sastanak u Kantonalnom zavodu medicine rada kako bi osigurali dodatne kapacitete za veći broj oboljelih u drugoj fazi koronavirusa.

 

Hayat
 

Ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić je kazao da stanje u ZDK id predviđenim tokom.

 

  • Ušli smo u drugu fazu koja podrazumijeva veći broj testiranja i broj oboljelih osoba. Imali smo razgovore s načelnicima i gradonačelnicima s ciljem ispitivanja stanja u lokalnoj zajednici i svi su ozbiljno shvatili ovaj problem. Svaku priliku koristim da građane pozovem na solidarnost i poštivanje izrečenih mjera – izjavio je Jupić.

Dodao je da u ZDK postoje klasteri koji su vezani za Tuzlu i Konjic i par slučajeva koji su došli iz inostranstva. Svi pacijenti koji su na bolničkom tretmanu su dobrog stanja, troje su na kiseoničkoj podršci i nema životno ugroženih pacijenata.

 

  • U ZDK trenutno imamo 23 slučaja pozitivnih osoba na koronavirus. Bilo je otpora koji su pružani zbog smještaja u zdravstvene ustanove, ali građani ne trebaju brinuti i imat će sve što je potrebno – pojasnio je Jupić.

Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica, je izjavio da još nisu dobili rezultate za testirane ljekare i pacijente.

 

  • Svi pacijenti u stacionaru i na infektivnom su stabilnog zdravstvenog stanja. Testovi koji su jučer urađeni nisu još uvijek gotovi i još uvijek čekamo rezultate. Sa svima smo u kontaktu, nema pogoršanja stanja, i pacijenti i ljekari se prate – kazao je Skomorac, piše Klix.

Direktorica Kantonalnog zavoda za medicinu rada Mersija Kasumovć je na kraju kazala kako je ustupanje neiskorištenih prostorija stacionara njihov doprinos u teškoj situaciji te da će oni nastaviti nesmetano raditi.

Istočna Bosna