31
Mart

EVO U KOJIM SLUČAJEVIMA SE SMIJU VOZITI DJECA U AUTU I IZLAZITI STARIJI OD 65 GODINA

Published in BiH

Mirza Hadžiabdić iz Odjeljenja za odnose sa javnošću Uprave policije Ministarstva unutašnjih poslova Kantona Sarajevo kazao je da se kazne koje budu izrečene osobama koje krše mjere zabrane kretanja povodom aktuelne situacije sa koronavirusom, ukoliko budu plaćene u roku od osam dana, umanjuju za 50 posto.

 

Ilustracija
 

Shodno važećem Zakonu o prekršajima Federacije Bosne i Hercegovine, osobama starijim od 65 i mlađim od 18 godina koje dobiju kazne zbog nepoštivanja mjera zabrane kretanja zbog aktuelne situacije sa koronavirusom, a koje prihvate odgovornosti i u roku od osam dana plate novčanu kaznu koja im je izrečena, oslobađaju se 50 posto iznosa izrečene kazne, ovo se odnosi na sve kazne pa i na one koje su izrečene i odnose se na kršenje zabrane kretanja – kazao je Hadžiabdić.

Istakao je i da je u posljednja 24 sata izdato 35 prekršajnih naloga zbog kršenja zabrane kretanja od 20 sati do pet sati ujutro.

  • Od momenta kada je Federalni štab civilne zaštite uveo zabranu kretanja, od 22. marta do danas, izrečeno je oko 300 prekršajnih naloga osobama koje su zatečene da krše zabranu kretanja, a da pritom nemaju odobrenje i da se na iste ne odnose izuzeci koji su definisani u naredbi o zabrani kretanja – kazao je Hadžiabdić.

Naglasio je da razumiju situaciju u kojoj se građani nalaze i da imaju potrebu da prevezu djecu sa određene lokaciju na drugu lokaciju, ali da je policija obavezna u potpunosti da provodi mjere nadležnih štabova.

 
  • Ni u kom slučaju mi nismo ti koji prave izuzetke, niti smo mi ti koji tumače naredbe. Policija provodi naredbe nadležnih organa, one su apsolutno obavezujuće za provođenje. Naravno u izuzetnim uvjetimaa, ukoliko za to postoji potreba, može se dogoditi da se na određeni način preveze dijete ukoliko je to u interesu djeteta da se odveze ljekaru. Naravno i da osoba starija od 65 godina može da ode ljekaru, a potrebno je da ima uputnicu, da se konstatuje takva stvar u ljekarskim nalazima, to su izuzeci koji su, da tako kažemo, viša sila od onoga što su naredili nadležni organi – pojasnio je Hadžiabdić.

Hadžiabdić je apelovao na sve građane da se pridržavaju u potpunosti svih mjera koje su izdali nadležni organi, naročito na one kojima je naređena mjera izolacije odnosno samoizolacije, ističući da je potrebno da je u potpunosti poštuju.

  • Mi ćemo postupati po naredbi koja podrazumijeva provođenje mjere prinudne izolacije. U posljednjih 24 sata od kontrolisane 994 osobe njih 45 nije pronađeno na adresi što je negdje oko 4,5 posto, taj je postotak bio mnogo veći u prethodnom periodu, pa sa nekih 10 posto je danas spao na 4,5 posto. Apelujemo i na ovih 45 osoba da se pridržavaju mjera u protivnom će takvu izolaciju morati provesti na mjestu koje je određeno za tu namjenu, a to je za područje KS, lokalitet Suhodola – zaključio je Hadžiabdić

Istočna Bosna